Vyšetrovanie vraždy Jana Masaryka na ceste k odhaleniu: Záhadu odhaluje analýza DNA!
01 | 12 | 2019 I Žaneta Hurbanová

Pred mesiacom začala polícia na základe nových skutočností vyšetrovať smrť Jana Masaryka (1886 - 1948). Chcú použiť najnovšie kriminalistické metódy. Historici sa domnievajú, že vyšetrovatelia môžu skúsiť aj analýzu DNA. Vychádzajú zo skutočnosťou, že sa touto metódou vo svete zisťujú novoodhalené vraždy, ktoré sa udiali pred sto rokmi. Na túto tému upozornil v reportér ČT redaktor David Vondráček.


Nie je pri tom našťastie potreba nikoho exhumovať. "Ak sa polícia rozhodne k analýzam DNA, nemôže postupovať inak ako my s genetikou Daniela Vaňku pred dvoma rokmi, keď sme analyzovali DNA rodu Masarykových," hovorí redaktor relácie Reportéri ČT David Vondráček a pokračuje: "Keď sa polícia pozrie na staršie diely Reportérov, dozvie sa, ako získať DNA bývalého ministra zahraničia, bez toho aby sa otvárali hroby.

"Žijú totiž jeho príbuzní. Na desiatkach predmetov osobnej potreby z bytu Jana Masaryka mohli z doby možnej vraždy zosnovať stopy DNA iných osôb. Tie sú zakonzervované v Národnom archíve. Keď sa vylúči DNA Jana Masaryka, môžu policajti detekovať biologické stopy potenciálnych vrahov. Ich mená historici poznajú a sú uvedené aj vo vyššie spomínanej reportáži. "Už nežijú. Ale podľa mojich informácií majú deti a vnukov.

Z ich DNA sa dá mnohé vyčítať. Ale príbuzní by museli súhlasiť s odberom, čo podľa zákona nemusia. Oni nie sú obviňovaní z vraždy. Viem ale o jednom synovi u ktorého je pravdepodobné že vrahom bol.

Jan Masaryk zomrel 10. 3. 1948. Oficiálna verzia? Že vypadol z okna. Masaryk mal v pľúcach krv, čo značí, že došlo následkom pádu k veľkému zraneniu. Jan Masaryk mal poranenú panvu, a množstvo ďalších zranení nezlučiteľných so životom. Komunistický režim presadzoval teóriu o samovražde. Ihneď po jeho smrti sa ale rozbehli špekulácie, že Masaryka z okna niekto vyhodil.

Masaryka skutočne zavraždili? Novo objavená nahrávka otvára tento prípad
Smrť syna T. G. Masaryka a niekdajšieho ministra zahraničia Jana Masaryka z 10. marca 1948 zostáva dodnes nedoriešenou záhadou. Jeho bezvládne telo našli pod oknami Černínského paláca. Kvôli výpovede policajta, ktorý bol u Masarykova tela ako prvý,... Čítať ďalej
30 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič