Tatar dvakrát skóroval, ale Montreal prehral po siedmy raz v sérii. Bolí nás to, vraví útočník Canadiens
01 | 12 | 2019 I SITA

Ani dva góly slovenského útočníka Tomáša Tatara nestačili hokejistom Montrealu na víťazstvo nad hráčmi Philadelphie. Sobotňajší zápas NHL v montrealskej aréne Bell Centre sa skončil triumfom hostí 4:3 po predĺžení. Víťazstva sa dočkal ďalší slovenský útočník Richard Pánik. Jeho Washington dominoval v Detroite 5:2. Obranca Erik Černák sa vrátil do zostavy Tampy Bay po dvojzápasovom treste za faul lakťom na Rasmusa Dahlina. Nebol to však víťazný návrat. Tampa Bay doma prehrala s Carolinou 2:3.


Tatar odohral 15:01 min so štyrmi strelami, jednou zablokovanou strelou a jedným dvojminútovým trestom. Najmä však zaznamenal prvý dvojgólový zápas sezóny a na konte má už 9 gólov a 15 asistencií. Najprv v 29. min doklepol do bránky puk odrazený po strele obrancu Sheu Webera, svoj tím vtedy poslal do vedenia 2:1.

Najproduktívnejší Slovák v NHL a zároveň líder produktivity Montrealu sa druhýkrát zaskvel v 44. min, keď v presilovej hre strelou švihom vyrovnal na 3:3 a poslal zápas do predĺženia. Druhý bod však hráči Canadiens nepridali, 31 sekúnd pred koncom nadstavenej päťminútovky Ivan Provorov rozhodol o štvrtom triumfe Flyers v sérii. Ruský obranca má iba 22 rokov, ale už tretíkrát v tejto sezóne a siedmykrát v kariére rozhodol zápas, čo je rekordný zápis v tíme Flyers u hráčov do 22 rokov.

"Myslím si, že sme ukázali charakter počas 60 minút. Boli sme šťastní z toho, ako sme hrali. O to viac bolí, že sa to v predĺžení nevyvinulo v náš prospech," uviedol Tomáš Tatar na webe NHL. Montreal natiahol sériu bez víťazstva už na sedem zápasov. A to aj napriek tomu, že Philadelphiu prevýšil v strelách na bránku 42:29. ""Pomáhali sme si, zlepšili sme rozohrávku a zakladanie útokov. O to viac nás mrzí moment, ktorý rozhodol v predĺžení," doplnil Tatar pre zámorské médiá. "V tomto zápase sme si zaslúžili viac. Tú jednu strelu v predĺžení som mal zvládnuť. Hráči predo mnou odviedli výbornú prácu," zhodnotil brankár Montrealu Keith Kinkaid.

V súboji posledného s prvým Washington v Detroite obhájil pozíciu lídra NHL. A to najmä vďaka štyrom bodom svojho kapitána Alexandra Ovečkina. Ruský snajper si pripísal 24. hetrik kariéry a pridal aj jednu asistenciu. Dva z troch gólov strelil 34-ročný z Moskvy do prázdnej bránky, ale po zápase povedal, že to nie je podstatné. "Hetrik je hetrik a nezáleží na tom, ako ho dosiahnete," utrúsil Ovečkin, ktorý sa v historickom poradí v počte hetrikov dostal na 10. miesto pred Fína Jariho Kurriho. Zároveň sa posunul na hranicu 20 gólov nielen v tejto sezóne, ale vo všetkých 15 súťažných ročníkoch, ktoré absolvoval od začiatku svojho pôsobenia v NHL. Podarilo sa mu to ako piatemu hráčovi histórie po Marcelovi Dionnem, Mikovi Gartnerovi, Jaromírovi Jágrovi a Matsovi Sundinovi. "Dostal možnosť byť na ľade, keď sme potrebovali poistiť naše víťazstvo. Zvyčajne je to tak, že ak vycíti príležitosť streliť gól, vie čo má urobiť," povedal o Ovečkinovi tréner Washingtonu Todd Reirden. Slovák Pánik odohral v drese Capitals 10:32 min s bilanciou 3 strely, 1 "hit".

Carolina viedla na ľade Tampy Bay už po prvej tretine 3:0 a napokon dotiahla zápas do víťazného konca 3:2. Domáci prestrieľali hostí v pokusoch na bránku 38:24, kapitán Steven Stamkos mal sám osem striel, ale Jamesa Reimera neprekonal. Dvakrát ho ohrozil aj slovenský obranca Černák, ktorý odohral niečo vyše 14 minút. Gólman Caroliny si pripísal 36 zákrokov a stal sa prvou hviezdou zápasu. "Je skvelé byť odmenený za jednu dobrú tretinu. Každý z hráčov prispel svojím dielom k víťazstvu, ale rozdielový bol náš brankár," zhodnotil tréner Caroliny Rod Brind´Amour. "Mal som niekoľko prvotriednych šancí na to, ale ja som vôbec nedal gól. Musím si to prebrať sám so sebou," zamyslel sa útočník Tampy Bay Stamkos.

Colorado v rozpätí dvoch dní strelilo Chicagu 12 gólov. Po piatkovom triumfe na ľade súpera 5:2 prišlo sobotňajších 7:3 už v Pepsi Centre, domovskom stánku Avalanche v Denveri. Výrazný podiel na druhom víťazstve majú najmä dvaja štvorbodoví hráči Joonas Donskoi (2+2) a Mikko Rantanen (1+3). Fínsky útočník sa na ľade objavil po 16-zápasovej absencii spôsobenej zranením v dolnej časti tela a na 4 body mu stačili dve tretiny. Do tej záverečnej už nenastúpil, celý tím za stavu 7:2 ubral nohu z plynu.

Ďalší útočník Colorada Nathan MacKinnon sa blysol tromi bodmi a celkovo 25 bodmi za mesiac november (10+15) utvoril klubový rekord. Prekonal sám seba z uplynulej sezóny, resp. Švéda Petera Forsberga z ročníka 1995/1996. Obaja vtedy zaznamenali v novembri po 23 bodov. Malý dôvod na radosť mal aj útočník Chicaga Patrick Kane, ktorý gólom v presilovke predĺžil bodovú sériu na 15 zápasov. Je najdlhšia v tejto sezóne v NHL a počas nej dosiahol 11 gólov a 13 asistencií.

Sobotňajšie 13-zápasové dianie v NHL prinieslo aj tri shutouty. Alexandar Georgiev predviedol 33 úspešných zákrokov pri víťazstve New Yorku Rangers na ľade New Jersey 4:0. Bulharský rodák zaznamenal tretí zápas s čistým kontom v kariére. Vďaka švédskym útočníkom Mikovi Zibanejadovi a Jesperovi Fastovi Rangers strelili až dva góly v oslabení. Ďalšie dva shutouty vychytali Chris Driedger pri triumfe Floridy nad Nashvillom (3:0) a Semion Varlamov pri víťazstve New Yorku Islanders nad Columbusom (2:0).