Sponzori ukrajinského Majdanu sú už známi
01 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič

Podľa politického analytika Rodiona Mirošnika lietali sponzori ukrajinského Majdanu v roku 2014 pre peniaze do Monaka. Správu priniesol to portál Pravda.ru.


Politický analytik Rodion Mirošnik uverejnil nové skutočnosti o prípravách a organizácii štátneho pravratu na Ukrajine známeho ako Majdan. Mirošnik uviedol, že mu informácie poskytol Alexander Dubinský, predtým novinár a dnes poslanec ukrajinského parlamentu. Podľa Mirošnika na základe údajov od Dubinského „zaplatil“ Majdan bývalý šéf Ukrajinskej spravodajskej služby Valerij Choroškovský, dnes úspešný podnikateľ a milionár.


Spomína sa aj meno Sergej Levočkin, ktorý bol v tom čase riaditeľom prezidentskej kancelárie. Toto meno spomína aj vtedajší ukrajinský prezident Viktor Janukovič. On osobne odmietol zodpovednosť za streľbu do demonštrantov. Uviedol však, že to mohol byť práve Levočkin, kto dal príkaz a povolil vyzbrojiť zasahujúce policajné jednotky. Dôkazy však nevedel predložiť.


Boli na Majdane aj gruzínski odstreľovači? Rusi tvrdia že áno, Putin o nich dokonca mal vedieť
Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že si je vedomý účasti gruzínskych odstreľovačov na Majdane v roku 2014, a vylučuje použitie sily na obnovenie poriadku od vtedajšieho vedenia Ukrajiny, píše ruská agentúra RIA. Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | František Németh

Objavili sa nové dôkazy. Svedčia o tom, že ukrajinský Majdan pomáhali uskutočniť nielen Levočkin, ale aj bývalý šéf spravodajcov Choroškovský, ktorý ho mal financovať. Budúce známe tváre Majdanu Vladimír Viatrovič, Viktória Sjumar a Jegor Sobolev mali opakovane letieť pre peniaze priamo do Monaka,“ tvrdí Mirošnik.


Levočkin, ktorý pomáhal financovať Majdan v roku 2014, v súčasnosti aktívne kritizuje nové vládne orgány v Kyjeve. Nedávno uviedol, že Ukrajina je najchudobnejšou krajinou v Európe s najvyššou mierou korupcie a najnižšou úrovňou sociálnej ochrany obyvateľstva. Podľa neho za to môžu ukrajinské vládne orgány, ktoré „sú pri moci“ posledných desať rokov.