Rusi otestovali hyperzvukovú raketu „Kindžal“ prvýkrát v Arktíde
01 | 12 | 2019 I Zuzana Perželová

Hypersonická (nadtvuková) raketa "Kindžal". bola vypustená na pozemný cieľ umiestnený na polygóne Pemboj


V polovici novembra stíhačka MiG-31K prvýkrát odpálila hyperzvukovú raketu Kindžal (dýka - prekl. red.) v ruskej Arktíde na polygóne Pemboj, severovýchodne od mesta Vorkuta na ruskom Ďalekom východe. Informáciu priniesla agentúra TASS, odvolávajúc sa na dva zdroje pochádzajúce z vojensko-priemyselného komplexu.


"Testy sa uskutočnili v polovici novembra. Raketa bola odpálená na pozemný cieľ, ktorý sa nachádzal na polygóne Pemboj zo stíhačky MiG-31K, ktorá vzlietla z vojenského letiska v Olenegorsku", uviedol jeden zo zdrojov agentúry.


Ďalší zdroj rovnako potvrdil testovanie raketového systému Kindžal, pričom uviedol, že „rýchlosť rakety dosiahla požadovaných 10 Machov“.


Ruské vzdušné a kozmické sily sa telefonicky k týmto informáciám nevyjadrili. Agentúra TASS zaslala žiadosť o poskytnutie informácií komunikačnému oddeleniu ministerstva obrany, ktoré do týchto chvíľ ešte neodpovedalo.


Pred stretnutím s Pompeom si Putin skontroloval MiG-31 s hypersonickou raketou Kindžal (VIDEO)
Tesne predtým, ako sa v utorok ruský prezident Vladimír Putin stretol s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom, zastavil sa v Astrachanskej oblasti, aby si osobne prezrel niektoré z najpôsobivejších moderných leteckých zbraní v... Čítať ďalej
14 | 05 | 2019 | Imrich Kovačič

„Kindžal“ je najnovší ruský raketový systém, ktorý pozostáva zo stíhačky MiG-31K a hypersonickej strely Kh-47M2. Podľa informácií z médií je raketa Kindžal leteckou verziou balistickej rakety operatívno-taktického raketového komplexu Iskander. V súčasnosti je jedna letka MiG-31K s hyperzvukovými raketami v Južnom vojenskom okruhu v skúšobnej prevádzke a bojovej pohotovosti.


Ruský prezident Vladimír Putin predstavil prvýkrát komplex Kinžal počas svojho posolstva k poslancom Federálneho zhromaždenia v marci 2018. Vtedy zverejnili aj videozáznam, ktorý demonštroval testovanie nadzvukových rakiet.


Ruský vojenský potenciál v 21. storočí budú definovať „Laserové zbrane“ (VIDEO)
Laserová technológia bude zohrávať kľúčovú úlohu vo vojenskej výzbroji Ruského národa, povedal dnes Vladimir Putin a ocenil „prvé praktické výsledky“ najmodernejšieho bojového laserového systému Peresvet. Čítať ďalej
17 | 05 | 2019 | Imrich Kovačič