Rebeli Houthi hovoria o druhom zostrelenom lietadle nad Jemenom za posledné 2 dni
01 | 12 | 2019 I Mário Martinka
Rebeli Houthi vyhlásili, že zostrelili bezpilotný dron lietajúci nad severným Jemenom iba jeden deň po tom čo sa im podarilo zostreliť vrtuľník Saudskej Arábie povedal v sobotu vojenský hovorca skupiny, Yahya Sarea.

"Jemenská protivzdušná obrana dokázala dnes večer počas nepriateľských akcií zostreliť čínske prieskumné lietadlo Wing Loong v oblasti Hiran v provincii Hajjah," uviedol Sarea v príspevku na Twitteri. Sarea dodal, že operácia bola zachytená na nahrávacom zariadení a že zábery budú čoskoro zverejnené.

Portál mideastdiscourse.com ďalej píše, že začiatkom dňa Jemenská spravodajská stanica Almasirah zverejnila zábery, ktoré ukázali, že Jemenské protivzdušné sily zostrelil v piatok Saudský vojenský vrtuľník. Sarea v piatok vyhlásil, že dvaja členovia posádky na palube vrtuľníka zahynuli.

Domnelý nárast nepriateľstva prichádza po týždni, v ktorom došlo k mierovým krokom zo strany Saudskej koalície. Vyhlásenie saudskoarabského ministerstva obrany v utorok oznámilo prepustenie 200 zajatcov Houthi z väzníc a opätovné otvorenie letiska v hlavnom meste Jemenu v Sanea pre pacientov. Medzinárodný výbor Červeného kríža neskôr potvrdil návrat 128 jemenských väzňov z kráľovstva.

Ozbrojený konflikt v Jemene medzi vládnymi silami a povstalcami Houthi pokračuje od roku 2015. je dôležité spomenúť, že vládne sily sú takisto podporované vojenskou koalíciou arabských krajín pod vedením Saudskej Arábie.

Počas konzultácií vedených OSN vo Švédsku v decembri 2018 sa strany dohodli na prímerí v prístavnom meste Al Hudaydah, výmene väzňov a zriadení humanitárnych koridorov v tejto oblasti.

Jemenskí povstalci, ktorých zajal Rijád, sa už vrátili domov
Približne 128 jemenských šiitských povstalcov - húsíov, ktorých prepustila medzinárodná vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie, sa vo štvrtok vrátilo do svojej domovskej krajiny. Oznámil to Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK), píše... Čítať ďalej
28 | 11 | 2019 | TASR