Pri pobreží Líbye zachránili vyše 200 migrantov
01 | 12 | 2019 I TASR
Líbyjské námorníctvo zachránilo pri pobreží krajiny 205 migrantov, ktorí sa plavili na troch nafukovacích člnoch. Oznámila to v sobotu agentúra AFP.

K záchrannej operácii došlo v piatok neďaleko mesta Záwíja, ktoré leží približne 45 kilometrov západne od metropoly Tripolis.

Migranti sa dostali do núdze približne 45-50 námorných míľ od pobrežia a požiadali o pomoc. Išlo o 158 mužov, 33 žien a 14 detí z Mali, Pobrežia Slonoviny, Guiney a ďalších afrických krajín.

Zachránených migrantov previezli do prístavu vo východnej časti Tripolisu.

Maigu si predvolala kriminálka: Sú za tým jeho politicky nekorektné názory alebo pomoc ex-siskárovi na úteku?
Populárneho zabávača afrického pôvodu mali z kriminálnej polície predvolať ešte vo štvrtok. Presné dôvody predvolania zatiaľ nie sú známe, no "Čierna bača" naznačil, že sú za tým výroky, ktoré odzneli v relácii "Dopoludnie na Infovojne s Adrianom,"... Čítať ďalej
30 | 11 | 2019 | René Skalný


Líbya sa stala hlavným tranzitným bodom pre migrantov utekajúcich pred vojnou a chudobou do Európy. V posledných rokoch EÚ spolupracuje s líbyjskou pobrežnou strážou a ďalšími miestnymi skupinami s cieľom zastaviť nebezpečné plavby migrantov cez Stredozemné more.

Ľudskoprávne skupiny však upozorňujú na to, že takáto politika necháva migrantov napospas líbyjským ozbrojeným skupinám, alebo končia v zadržiavacích centrách, v ktorých panujú veľmi zlé podmienky.