Iránske firmy postavia v Sýrii 30 000 bytových jednotiek
01 | 12 | 2019 I Mário Martinka
Ministri bývania oboch krajín údajne v utorok podpíšu zmluvu, podľa ktorej iránske firmy postavia v sýrskom hlavnom meste Damašku 30.000 bytových jednotiek.

mideastdiscourse.com priniesla správu v ktorej píše o tom, že nová bilaterálna dohoda povedie k tomu, že iránske spoločnosti postavia v Sýrii 30 000 bytových jednotiek, informoval predseda iránskej obchodnej, priemyselnej, ťažobnej a poľnohospodárskej komory (ICCIMA), Gholamhossein Shafei, v utorok štátne médiá.

Shafei predstavil návrhy na iránsko-sýrskom obchodnom fóre a načrtol záväzok Iránu podporovať obnovu Sýrie. Informovala o tom iránska tlačová agentúra Mehr. "Irán dúfa, že  po úplnom obnovení mieru a stability v tejto krajine dôjde k úplnej obnove Sýrie," uviedol Shafei.

Shafei dodal, že súkromné aj verejné spoločnosti sa budú usilovať o implementáciu zmlúv podpísaných medzi oboma krajinami. „Najprv sme sa zamerali na posilnenie bilaterálnej hospodárskej spolupráce... , aby tak verejný, ako aj súkromný sektor vynaložili maximálne úsilie na vykonávanie spoločných dohôd uzavretých medzi Iránom a Sýriou“ uviedol Shafei, ktorého citovala agentúra Mehr.

Táto dohoda medzi Teheránom a Damaskom nasleduje potom, ako obe krajiny uzavreli dohodu o dlhodobej spolupráci v elektroenergetike. Iránske ministerstvo energetiky 2. novembra oznámilo, že Teherán dúfa, že do troch rokov vyvezie elektrinu do Sýrie.

Iránske námorníctvo dostane v rámci vylepšovania zbraní bezpilotné lietadlá špičkovej technológie
Iránsky arzenál bude čoskoro vyzbrojený sofistikovanými bezpilotnými lietadlami (dronmi), ktoré môžu byť vypustené z vojnových lodí, uviedol námorný veliteľ. Oznámenie prichádza uprostred rastúceho napätia v Perzskom zálive. Čítať ďalej
29 | 11 | 2019 | Marek Molnár