Najviac chodia ľudia na péenku v Prešovskom kraji, najmenej v Bratislavskom kraji
30 | 11 | 2019 I TASR

Priemerná dočasná práceneschopnosť (PN) na Slovensku v októbri tohto roka dosiahla 3,75 %. Kým v Bratislavskom kraji bolo v minulom mesiaci dočasne práceneschopných 2,37 % nemocensky poistených osôb, v Prešovskom kraji priemerná dočasná PN predstavovala 4,4 %.


Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Sociálna poisťovňa. V Prešovskom kraji je pritom spomedzi všetkých krajov najvyššia miera evidovanej nezamestnanosti, v októbri bola na úrovni 8,31 %. Naopak, v Bratislavskom kraji je miera nezamestnanosti tretia najnižšia, minulý mesiac bola 2,98 %.

Druhú najnižšiu dočasnú PN po Bratislavskom kraji v októbri vykázal Banskobystrický kraj, a to 3,50 %. Nasleduje Nitriansky kraj, kde priemerná dočasná PN dosiahla 3,76 % a Košický kraj s priemernou dočasnou PN 3,86 %. Naopak, druhú najvyššiu priemernú dočasnú PN za október po Prešovskom kraji zaevidoval Žilinský kraj , a to 4,35 %, za ním nasleduje Trenčiansky kraj so 4,34 % a Trnavský s priemernou dočasnou PN na úrovni 4,19 %.

Priemerná dočasná PN vychádza z podielu práceneschopných osôb voči celkovému počtu nemocensky poistených ľudí v danom období. Priemerné percento dočasnej pracovnej neschopnosti vyjadruje podiel kalendárnych dní dočasnej pracovnej neschopnosti na celkovom kalendárnom fonde v sledovanom období.