"Najväčší daňový podvod v dejinách Európy" Prvý podozrivý už skončil vo väzbe
30 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič

Nemecké úrady zrejme postúpili do ďalšej fázy vyšetrovania rozsiahleho daňového podvodu, kvôli ktorému Nemecko prišlo o niekoľko miliárd eur. Český portál investigace.cz informuje o tom, že bývalý partner advokátskej kancelárie Freshfields Bruckhaus Deringer LLP, Ulf Johannemann, je prvým, koho úrady v súvislosti s touto kauzou zatkli. Portál sa odvoláva na správu Nemeckej verejnoprávnej stanice ARD.


O vydaní zatykača na Johannemanna požiadalo štátne zastupiteľstvo vo Frankfurte. Dôvodom bola obava, že by obvinený advokát mohol utiecť. Johannemannov právny zástupca podľa agentúry Reuters uviedol, že zatknutie je "neodôvodnené".

Ulf Johannemann patrí k niekoľkým stovkám osôb podozrivých z jedného z najväčších daňových podvodov v histórii Nemecka. Ďalšími sú potom bankári, burzoví makléri a daňoví experti. Týmto ľuďom sa podarilo vytvoriť systém, prostredníctvom ktorého žiadali medzi rokmi 2005 až 2012 o neoprávnené vrátenie dane z kapitálového príjmu.
Ako fungoval systém "cum-ex"

Získať od nemeckého štátu viac ako bilión korún sa podarilo prostredníctvom komplikovanej právnej kľučky. Spočíva v tom, že si banky a špekulanti medzi sebou rýchlo vymieňali akcie s nárokom aj bez nároku na dividendu v čase, keď sa mala dividenda vyplácať. Týmto spôsobom sa snažili vytvoriť situáciu, kedy nie je isté, kto v kľúčový okamih dividendu vlastní.

Schéma opisuje, ako sa podarilo cez cum-ex okradnúť nemecký štát o stovky miliárd eur.


Hoci mala byť daň zaplatená len raz, finančný úrad ju vrátil hneď dvakrát. V jazyku odborníkov z českého ministerstva financií ide konkrétne o "viacpočetné čerpanie vratky alebo započítania u dane z kapitálových príjmov, čoho bolo dosahované transakciami s akciami medzi viacerými aktérmi okolo dňa splatnosti dividendy".

"Nemecká štátna pokladnica na takýchto obchodných stratégiách súkromných investorov, daňových poradcov a bánk, strácala miliardové čiastky," opísalo situáciu vo svojom informačnom bulletine českej ministerstvo financií.

Proti ruské sankcie založené na príbehu podvodníka? Spravodajský portál Spiegel zistil, že Magnitského príbeh, s ktorým prišiel Browder, je plný klamstiev
Britský investor Bill Browder obvinil Moskvu zo smrti svojho audítora Sergeja Magnitského. Informuje o tom Benjamin Bidder pre spravodajský portál Der Spiegel, kde odhalil, že Browderov príbeh má vážne problémy s dôveryhodnosťou. Čítať ďalej
25 | 11 | 2019 | Preklad: Marek Molnár


"Zmenami nemeckých zákonov v rokoch 2007, 2011 a 2016 pritom celá záležitosť zďaleka neskončila, čo na jeseň 2018 potvrdila zistenia investigatívnych novinárov zo servera Corrective," uvádza ďalej ministerstvo. Podľa neho ani po odhalení tejto metódy problém úplne nezmizol, podvodníci akurát začali operovať v zahraničí.

Podľa Christopha Spengela, odborníka na dane a profesora na univerzite v Mannheime, tak stáli daňové podvody "cum-ex" aj francúzskych daňových poplatníkov aspoň 17 miliárd eur, Talianov 4,5 miliardy, Dánov zhruba 1,7 miliardy a Belgičanov asi 201 miliónov eur.

"Ide tak o zďaleka najväčší daňový podvod v európskej histórii," uviedol profesor Spengel minulý rok v relácii Panorama nemeckej stanice ARD.