Leonardo DiCaprio obvinený z financovania podpaľačstva
30 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič / TASR

Brazíslsky prezident Bolsonaro obvinil DiCapria z financovania podpaľačstva


Brazílsky prezident Jair Bolsonaro obvinil v piatok hollywoodskeho herca Leonarda DiCapria z financovania neziskových organizácií, ktoré sú čiastočne zodpovedné za vznik tohtoročných požiarov v Amazónii. Informovala o tom agentúra AP.

Bolsonarove ničím nepodložené vyjadrenia sú podľa AP súčasťou rozsiahlej kampane namierenej proti environmentálnym neziskovým organizáciám pôsobiacim v Brazílii. "Fajn chlapík ten DiCaprio, že? Aj podpálenie Amazónie zaplatil," povedal Bolsonaro na stretnutí so svojimi priaznivcami.

DiCapriova ochranárska organizácia Earth Alliance poskytla v prepočte viac ako 4,5 milióna eur (päť miliónov dolárov) na ochranu Amazónie po tom, čo lesné požiare v júli a auguste zničili rozsiahle časti dažďového pralesa. DiCaprio, ktorý je presvedčený enviromentalista, však vo vyhlásení zaslanom AP uviedol, že jeho spoločnosť nefinancovala ani jednu z dvoch neziskoviek vyšetrovaných v súvislosti s požiarmi v Amazónii.

"Hoci by si zaslúžili podporu, ani jednu z vyšetrovaných organizácií sme nepodporovali. Budúcnosť týchto nenahraditeľných ekosystémov je ohrozená, a ja som hrdý na to, že stojím na strane skupín, ktoré ich chránia," uvádza sa v DiCapriovom vyhlásení.

DiCapriova kritika prišla po tom, čo polícia v brazílskom štáte Pará uskutočnila začiatkom týždňa razie v kanceláriách dvoch environmentálnych organizácií. Miestna polícia tiež zadržala štyroch dobrovoľných hasičov, ktorí sú údajne podozriví zo zakladania požiarov s cieľom získať od sponzorov peniaze na ich hasenie. Hasiči akúkoľvek vinu popreli a sudca nariadil ich prepustenie.

Český starosta Pavel Novotný zotrel Rusov jednou ranou a to v priamom prenose! Toto chce odvahu
Vystúpenie starostu pražských Řeporyja Pavla Novotného v ruskej štátnej televízii, kde bez obalu prezradil, čo si o počínaní Rusov v minulosti a o ich propagande myslí, vzbudilo na sociálnych sieťach ohlas. Člen Občianskej demokratickej strany sa... Čítať ďalej
30 | 11 | 2019 | Žaneta Hurbanová


Amazonský región sužovali v auguste a septembri ničivé lesné požiare. Brazílsky Národný inštitút pre výskum vesmíru (INPE) v polovici októbra oznámil, že medzi januárom a septembrom bolo zaznamenaných 66.750 požiarov, takmer toľko ako počas celého roka 2018.

Odborníci pripisujú príčinu tohto stavu environmentálnej politike ultrapravicového brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara, ktorý je úzko prepojený s poľnohospodárskou loby. Brazílski farmári tak môžu vypáliť namiesto doterajších piatich až 20 hektárov pôdy, aby si vytvorili priestor pre pestovanie plodín a chov dobytka. Úrady, ktoré majú zabrániť nelegálnemu získavaniu územia, boli za Bolsonara oslabené. Odkedy sa Bolsonaro stal 1. januára 2019 prezidentom, bolo uložených takmer o tretinu menej pokút ako v rovnakom období minulého roka.

Ničenie brazílskeho dažďového pralesa postupuje v súčasnosti rýchlym tempom. Za posledných deväť mesiacov sa odlesňovanie v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka zvýšilo o 93 percent. Po prvýkrát sa tak môže v tomto roku dosiahnuť hranica ročného úbytku zalesnenej plochy o 10.000 km2. Podľa INPE bolo od januára do septembra 2019 odlesnených viac ako 7800 km2 v porovnaní so 4000 km2 v rovnakom období predchádzajúceho roka. Za celý rok 2018 bolo zničených takmer 5000 štvorcových kilometrov lesa.