Orbán nám zvonka môže byť sympatický, Maďarsko má však od právneho štátu ďaleko! (komentár)
29 | 11 | 2019 I Karolína Kristínová
Traja profesori práva opísali dôležitosť demontáže právneho štátu pre autokratov a kleptokratov. Podľa ich názoru je maďarský systém „volebnou autokraciou.“ Píše György Farkas z portálu 24.hu.

Portál Klubrádió upozornil, že traja profesori práva (Daniel Clement, Laurent Pech, Alberto Alemanno) spoločne reagovali na článok maďarskej ministerky spravodlivosti zverejnený v Euronews. Podľa nich nie je spomínaný text Judity Vargovej založený na faktoch.

Orbán míňa peniaze na futbal, kým maďarské nemocnice sú bez mydla!
Maďarská vláda sa rozhodla zaviesť systém takzvaných športových akadémií, ktorý by mal propagovať rozvoj talentov, športové školenia a konkurencieschopné futbalové nadácie. Podľa Demokratickej koalície, každý postavený štadión, či futbalová... Čítať ďalej
27 | 11 | 2019 | redakcia


Podľa vlastných slov cítili potrebu prehovoriť, pretože maďarská politička šírila klamstvá. Podľa vyjadrenia troch profesorov sa právny štát v jednotlivých krajinách v zásade nemení, pretože je to systém pravidiel vymáhateľných podľa práva EÚ.

Maďarská vláda tento výklad nemá v obľube, pretože sa obáva, že Brusel z dôvodu porušenia zásad právneho štátu zatvorí "kohútik" k eurofondom. Ako už bolo napísané, právny štát sa musí považovať za súbor objektívnych kritérií, ktoré sú všeobecne uplatniteľné.

Je nevyhnutné dodržiavať kľúčové zásady, je to však aj povinnosť členských štátov EÚ, ktorá je založená na zmluvách EÚ a rozhodnutiach Európskeho súdneho dvora. Vláda Orbán chce v skutočnosti povedať nie zásadám právneho štátu a zároveň povedať áno pomoci EÚ.

Radičová: Slovensku hrozí "orbánovská demokracia," otvára sa priestor pre ĽSNS alebo Vlasť - Fico nemá opozíciu!
Bývalá premiérka Iveta Radičová rozhovor pre aktuality.sk poskytla až po dlhšom prehováraní. Radičová vraj nechce "vstupovať do arény plnej Harabinov, Kotlebov, Ficov, Glváčov." Expremiérka si však neodpustila podotknúť, že žijeme v "ukradnutom,... Čítať ďalej
24 | 11 | 2019 | Magda Danková


Maďarsko a Poľsko nedokázali vydať spoločné vyhlásenie EÚ o právnom štáte. Rada pre všeobecné záležitosti teda text formálne uverejnila, hoci nie všetci súhlasili, ale podporilo ho 26 členských štátov.

Odpoveď na správu to tiež podporila údajmi z tohtoročných dvoch správ o právnom štáte. Projekt globálnej spravodlivosti v indexe právneho štátu z roku 2019 umiestnil Maďarsko na posledné miesto. Taktiež  ukazovatele trvalo udržateľného riadenia zo štyridsiatich krajín zaradili Maďarsko a Turecko z hľadiska právneho štátu  na posledné miesta.

Podľa profesorov práva odstránenie právneho štátu je kľúčovým cieľom autokratov a kleptokratov. Potlačenie právneho štátu vládou, ktoré podkopáva právny štát, je dôležitým krokom v „autokratickej príručke“. Viktor Orbán nahradil demokraciu hybridným autoritárskym režimom, známym aj ako „volebná autokracia.“

Orbán porušil zákon. Riešenie Fideszu? Zákon zmenia.
Maďarský predseda vlády nepodal správu o zasadnutí Európskej rady v parlamente, hoci tak mal urobiť zo zákonnej povinnosti. Píše maďarský portál hvg.hu. Čítať ďalej
24 | 11 | 2019 | redakcia


Aby tak urobil, musel Fidesz podniknúť také kroky, ako je obmedzenie plurality médií, upevnenie kontroly nad nezávislými inštitúciami, potlačenie organizácií občianskej spoločnosti a uplatňovanie dvojitých štandardov proti politickým oponentom.

Keďže nezávislé súdnictvo môže týmto krokom zabrániť, súdne preskúmanie je najdôležitejším krokom. Budapešť v súčasnosti vedie preteky s Varšavou, aby zistila, ktoré z nich zničí posledné bašty nezávislosti súdnictva.

Cirkus v maďarskom parlamente: Orbánovi na protest "ukradli" stoličku!
Opozičný poslanci maďarského parlamentu rokovali na protest proti návrhu koalície sprísniť rokovací poriadok. Poslanci trávili celú noc zo stredy na štvrtok v parlamente. Na protest proti návrhu sa počas rokovania poslanec Jobbiku sa Péter Jakab... Čítať ďalej
22 | 11 | 2019 | redakcia