Maďari komentujú zavedenie biopaliva E10
29 | 11 | 2019 I Karolína Kristínová

Od roku 2020 bude ekologické palivo E10 dostupné aj v Maďarsku. Zavedenie novej pohonnej látky znižuje energetickú závislosť krajiny. Píše maďarská tlačová agentúra.


Podiel biopalív v palivách sa od 1. januára zvýši, pričom Maďarsko sa pripojí k štátom, ktoré používajú ekologické palivo E10, uviedol v pondelok štátny tajomník pre energetiku a klimatickú politiku Péter Kaderják na ministerstve inovácií a technológií (ITM).

Vodiči pozor: Od januára končí benzín Super 95!
Od budúceho roka zmizne z čerpacích staníc na Slovensku benzín E5 Natural 95. Nahradí ho nové palivo E10 s približne 10 % podielom biozložky. ‘Zelený‘ E10 bude drahší a škodlivý pre staré autá. Staré motory si totiž so „zelenším“ palivom príliš... Čítať ďalej
08 | 11 | 2019 | Gabriel Matta


Podľa MTI štátny tajomník pripomenul, že povinná minimálna úroveň obsahu biopalív, ktoré sú obnoviteľným zdrojom energie, ktorý sa má primiešavať do benzínu a nafty, sa zvýši zo 6,4% na 8,2%. Benzín 95 bude mať pomer bioetanolu najmenej 6,1%.

Ottó Grád, generálny tajomník Maďarskej asociácie pre ropu, uviedol, že prechod sa začne v decembri. Na čerpacích staniciach sa vymieňajú nálepky a benzín 95 je namiesto predchádzajúcej E5 označený nálepkou E10.

Generálny tajomník dodáva, že k prechodu na vyšší obsah bioetanolu došlo v niekoľkých krajinách EÚ a nepreukázali sa žiadne technické problémy. Dodal, že by bolo potrebné skontrolovať technické parametre vozidiel pre staré autá.

Péter Kaderják zdôraznil, že zavedenie paliva E10 zníži energetickú závislosť Maďarska. Biokomponentný obsah motorového benzínu vyrábaného v Maďarsku sa zvyšuje, čo znižuje dovoz ropy , a na druhej strane využitie bioplynu vyprodukovaného vo výrobnom procese môže tiež znížiť dovoz zemného plynu.

Mercedes-Benz vás prenesie do budúcnosti! Nový elektromobil EQS vás neprekvapí len svojím extravagantným výzorom
Ako bude vyzerať blízka budúcnosť automobilov značky Mercedes-Benz? Pokiaľ tak ako pri koncepte EQS, potom to je skvelá správa. Toto auto je elegantné, luxusné, a aj keď je to elektromobil, zvládne dojazd až 700 km. Čítať ďalej
11 | 09 | 2019 | Ján Prokop


Bioetanol ušetrí asi 70 percent emisií skleníkových plynov v porovnaní s fosílnymi motorovými benzínmi, zdôraznil minister. Poukázal tiež na to, že pri výrobe bioetanolu existuje významný potenciál pre inovácie a domáci biorafinéri ho neustále rozvíjajú.

Prechod umožní Maďarsku využiť geografickú výhodu uvedenia E10 na maďarský trh z domácej kŕmnej kukuričnej suroviny, bioetanolu vyrobeného v Maďarsku - zdôraznil Péter Kaderják. Upozornil tiež na skutočnosť, že toto všetko predstavuje významnú trhovú výhodu pre maďarské poľnohospodárstvo a pre maďarských poľnohospodárov.

Generálny tajomník Združenia pre ropu uviedol, že čerpacie stanice budú mať naďalej prístup k benzínu E5 s nízkym obsahom biopalív, prémiovému benzínu s vyšším oktánovým číslom, na ktorý sa nevzťahujú právne predpisy.

Otto Grád tiež uviedol, že pri použití benzínu E10 nedôjde k zmene spotreby vozidla. V odpovedi na otázku Petra Kaderjáka uviedol, že portfólio bude sledovať vývoj cien.

Bolívia, Argentína, Chille - Sú Amerikou podporované prevraty začiatkom vojny o Lítium?
Tanky na uliciach v Chille, barikády a krvipreliatia v Bolívii, týždne nepokojov na Haiti a v Ekvádore. Južnou Amerikou sa vlna "sociálnych revolúcií" prehnala ako požiar. Faktom zostáva, že miestni síce majú veľa dôvodov na nespokojnosť.... Čítať ďalej
15 | 11 | 2019 | René Skalný