Iránske námorníctvo dostane v rámci vylepšovania zbraní bezpilotné lietadlá špičkovej technológie
29 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Iránsky arzenál bude čoskoro vyzbrojený sofistikovanými bezpilotnými lietadlami (dronmi), ktoré môžu byť vypustené z vojnových lodí, uviedol námorný veliteľ. Oznámenie prichádza uprostred rastúceho napätia v Perzskom zálive.


Podľa admirála Hosseina Khanzadiho islamská republika úspešne otestovala druhý prototyp dronu, ktorým predchodca je tryskové bezpilotné lietadlo Sejjil.

Dvojmotorové bezpilotné lietadlo má najvyššiu rýchlosť letu 1 000 km/h a je schopné bombardovať ciele na vzdialenosť 100 km, uviedol veliteľ. Dron v tvare veľryby je navrhnutý tak, aby bol vypustený z paluby iránskych vojnových lodí a po dokončení svojej misie použije padák na pristátie vo vode.

Nový vojenský arzenál je súčasťou úsilia Teheránu o modernizáciu svojich námorných síl uprostred rastúceho napätia na vodných cestách pri iránskom pobreží.

Americké námorné sily v súčasnosti hliadkujú Hormuzský prieliv, údajne v snahe chrániť komerčné tankery. Teherán odsúdil tento krok, pričom ho označil za vytvorenie neistoty v regióne.

Dychberúce video ukazuje japonské a juhokórejské stíhacie lietadlá, ako sa stretli s ruskými bombardérmi počas hliadkovej misie v Ázii (VIDEO)
Posledná hliadková misia ruských strategických bombardérov Tu-95 v ázijsko-tichomorskom regióne trvala viac ako desať hodín - je to dlhá doba, avšak japonské a juhokórejské letecké sily zabezpečili, aby sa ruskí piloti nenudili. Čítať ďalej
28 | 11 | 2019 | Marek Molnár