Hovoriť o obnovení rozhovorov s USA je priskoro, tvrdí Taliban
29 | 11 | 2019 I TASR

Afganské militantné hnutie Taliban v piatok vyhlásilo, že je "príliš priskoro" hovoriť o obnovení priamych rozhovorov so Spojenými štátmi. Informovala o tom agentúra AFP.


Vyhlásenie talibov prišlo deň po tom, čo americký prezident Donald Trump počas svojej neočakávanej návštevy amerických jednotiek v Afganistane vyhlásil, že Washington opäť rokuje s militantmi z Talibanu.

"Zatiaľ je príliš privčas hovoriť o obnovení rozhovorov. Našu oficiálnu odpoveď poskytneme neskôr," uviedol na aplikácii WhatsApp pre AFP hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid.

Trump v septembri krátko pred naznačovanou možnou dohodou s Talibanom vyhlásil rozhovory, ktoré USA s týmto islamistickým hnutím viedli viac než rok, za "mŕtve". Bezprostredným dôvodom bol útok v Kábule, pri ktorom zahynul americký vojak. Taliban po prerušení rozhovorov so Spojenými štátmi viackrát vyjadril pripravenosť rokovania obnoviť.

Dychberúce video ukazuje japonské a juhokórejské stíhacie lietadlá, ako sa stretli s ruskými bombardérmi počas hliadkovej misie v Ázii (VIDEO)
Posledná hliadková misia ruských strategických bombardérov Tu-95 v ázijsko-tichomorskom regióne trvala viac ako desať hodín - je to dlhá doba, avšak japonské a juhokórejské letecké sily zabezpečili, aby sa ruskí piloti nenudili. Čítať ďalej
28 | 11 | 2019 | Marek Molnár