Za minulý rok pribudlo v psychiatrických ambulanciách vyše 70-tisíc ľudí
28 | 11 | 2019 I SITA

Za rok 2018 pribudlo v psychiatrických ambulanciách vyše 70-tisíc ľudí, ktorým bola prvýkrát zistená duševná porucha. S podozrením na ohrozenie násilím bolo v psychiatrických ambulanciách vyšetrených 768 osôb. Vyplýva to z najnovších štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). V psychiatrických ambulanciách v roku 2018 tak vyšetrili 383 888 pacientov s diagnostikovanou psychickou poruchou, čím sa ich počet priblížil k desaťročnému priemeru vyšetrených osôb (387 609) za obdobie rokov 2009 – 2018. Agentúru SITA o tom informoval hovorca NCZI Boris Chmel.


„Z hľadiska pohlavia prevládali ženy počtom 221 490 oproti vyšetreným mužom, ktorých bolo 162 398. Prvýkrát v živote bola duševná porucha zistená 70 376 pacientom,“ uviedol generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš. Najčastejšími dôvodmi ambulantnej liečby boli afektívne poruchy s počtom vyšetrených ľudí 120 201, nasledovali neurotické, stresom podmienené a somatoformné poruchy s počtom vyšetrených 97 365 osôb a organické duševné choroby vrátane symptomatických s počtom pacientov 71 146. Pri všetkých troch skupinách diagnóz dominovali ženy. „Prevaha mužov bola zrejmá predovšetkým pri poruchách psychiky a správania zapríčinených užívaním psychoaktívnych látok a poruchách psychického vývinu,“ dodal.

S podozrením na ohrozenie násilím bolo v psychiatrických ambulanciách vyšetrených 768 osôb. Fyzické indikátory násilia boli zistené u 65 osôb, psychické indikátory u 633 osôb a oboje súčasne u 70 osôb. Najvyšší počet pacientov s psychickou poruchou evidovali ambulancie Banskobystrického kraja. Najviac novodiagnostikovaných pacientov bolo v Žilinskom kraji.

„Na psychiatrických oddeleniach zdravotníckych zariadení sme v minulom roku pre duševné poruchy a poruchy správania zaznamenali 43 971 hospitalizácií. Z celkového počtu hospitalizácií bolo 15 130 pacientov prijatých vôbec prvýkrát v živote,“ priblížil Chmel.

Najviac hospitalizácií (26,4 percenta) si vyžiadala porucha psychiky a správania zapríčinená užitím alkoholu s výraznou prevahou mužov. Ženy boli najčastejšie prijímané do ústavnej psychiatrickej starostlivosti s diagnózou afektívne poruchy, pričom prevažovali takmer dvojnásobne. Afektívne poruchy zapríčinili 14,3 percenta zo všetkých psychiatrických hospitalizácií.

Zo štatistík tiež vyplýva, že najvyšší počet hospitalizácií podľa trvalého bydliska pacienta bol v Košickom kraji, nasledoval Prešovský a Trenčiansky kraj. Najmenej ich bolo v Trnavskom kraji.