Otvorili novú diaľnicu Moskva - Petrohrad 
28 | 11 | 2019 I Zuzana Perželová

Včera 27. novembra slávnostne otvorili novú spoplatnenú diaľnicu Moskva – Petrohrad M-11. Ceremónia otvorenia, ktorú viedol sám Vladimír Putin sa konala v Puškinskom rajóne Petrohradu. Diaľnica sa bude nazývať Neva a jej dĺžka je skoro 670km. Informoval o tom ruský denník Kommersant.


Po slávnostnom otvorení sa ruský prezident zúčastnil konferencie venovanej otázkam vplyvu dopravnej trasy na rozvoj ruských subjektov. Na konferencii požadoval, aby bola diaľnica vybavená oddychovými, stravovacími zónami a čerpacími stanicami. „Všetko by malo fungovať moderným spôsobom“, dodal. V našej krajine, v jej histórii, v histórii výstavby ciest nič podobné zatiaľ nebolo realizované na takejto úrovni a v takej kategórii. Máme byť na čo hrdí“, povedal Putin.

Minister dopravy Evgenij Dietrich na konferencii prisľúbil, že dopravné zápchy sa pri vstupe do Moskvy z novej diaľnice tvoriť nebudú. "Nie, nedôjde k dopravným zápcham", uviedol.


Ázia musí v nasledujúcich desiatich rokoch investovať 800 miliárd dolárov aby vyriešila potravinovú krízu
V nasledujúcom desaťročí by sa mal počet obyvateľov Ázie zvýšiť približne o 250 miliónov. Zatiaľ čo spotrebitelia požadujú bezpečnejšie a zdravšie potraviny, nová štúdia ukazuje, že kontinent sa nedokáže „uživiť sám“. Čítať ďalej
27 | 11 | 2019 | Marek Molnár

Výstavba diaľnice sa začala v roku 2010. Diaľnicu postavilo konzorcium „Diaľnica dvoch hlavných miest“. Diaľnica vedie od moskovského diaľničného okruhu (MKAD) až k diaľničnému okruhu Petrohradu (KAD), jej dĺžka je 669,8 km. Diaľničný poplatok za prejazd osobného automobilu po novej diaľnici sa bude pohybovať v rozpätí od 1,3 tisíc do 2 000 rubľov (18,43 - 28,36 EUR).