Odborári chcú rokovať o zvýšení miezd zamestnancov bánk
28 | 11 | 2019 I SITA

Vysoká fluktuácia zamestnancov bánk podľa odborárov ohrozuje stabilitu, rozhodli sa preto Slovenskej bankovej asociácii predložiť kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa. Vo všetkých bankách okrem iného požadujú zvýšiť základnú mzdu každého zamestnanca aspoň o infláciu v rokoch 2020 až 2022.


Zároveň žiadajú zvýšiť základnú priemernú mzdu zamestnancov minimálne o 3 % každý rok, zaviesť kontrolu mzdových predpisov za účelom odhaľovania mzdovej diskriminácie a kontrolu vykonávaných nadčasov a ich preplácania, ako aj znížiť týždenný pracovný čas na 38 hodín a 45 minút. "Naše požiadavky sú viac než ústretové," hovorí predseda Odborového zväzu pracovníkov peňažníctva a poisťovníctva Svetozár Michálek.

Fluktuácia pracovníkov ohrozuje podľa neho taktiež kvalitu starostlivosti o úspory a úvery obyvateľstva. Banky by mali podľa neho vyjednávať s odbormi, tak ako to robia ich zahraničné matky. Fluktuácia v Slovenskej sporiteľni dosiahla za rok 2018 podľa Micháleka hodnotu 12,5 %, vo VÚB banke 20 % a v ČSOB 17,9 %. UniCredit v roku 2018 opustilo takmer 18 % zamestnancov. Podľa neho nie sú výnimkou ani pobočky, kde dochádza k 40-percentnej fluktuácii.

Banky situáciu podľa odborárov kompenzujú tak, že akceptujú ľudí s nedostatočnou spôsobilosťou, teda ľudí, ktorí často ani nepoznajú základné ekonomické pojmy a majú skreslené predstavy o práci v banke. Vynakladajú podľa Micháleka neefektívne finančné prostriedky na získanie a vzdelávanie nových zamestnancov namiesto udržania tých súčasných. Podľa odborárov je možné situáciu riešiť len základným nastavením rozumných pracovných a mzdových podmienok jednotne pre celý bankový sektor. "A to sa dá urobiť iba v kolektívnom vyjednávaní so Slovenskou bankovou asociáciou," tvrdí Michálek.

Odborári tvrdia, že hoci bankový sektor dosiahol spolu za uplynulých osem mesiacov zisk takmer 450 mil. eur, je problém na podnikovej úrovni vyjednať čo i len zvýšenie miezd o infláciu. "Videli sme to napríklad na vývoji kolektívneho vyjednávania v UniCredit Banke, ktoré skončilo pred sprostredkovateľom s vyhlásením štrajkovej pohotovosti," hovorí Michálek.

Odborári sú presvedčení, že ak je verejne deklarovaná ochota bankovej asociácie viesť sociálny dialóg úprimná, tak táto organizácia s nimi po viacerých rokoch znovu začne vyjednávania o kolektívnej zmluve vyššieho stupňa a prestane sa tomuto vyjednávaniu brániť. "Vzhľadom na predchádzajúce skúsenosti tomu síce veľmi neveríme, ale sme ochotní zdvihnúť hodenú rukavicu, zobrať Slovenskú bankovú asociáciu za slovo a naplniť jej deklarovanú ochotu viesť sociálny dialóg," povedal Michálek.