Macron požaduje „novú bezpečnostnú architektúru" s Ruskom, ale odmieta ponuku moratória na rakety krátkeho a stredného doletu
28 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Francúzsko neakceptuje ruskom navrhnuté moratórium na rakety krátkeho a stredného doletu, ale na druhej strane podporuje vybudovanie „novej bezpečnostnej architektúry“ s Moskvou, tvrdí francúzsky prezident Emmanuel Macron.


Začiatkom štvrtku hovorca Ruska Dmitrij Peskov prehlásil, že Macron oslovil prezidenta Vladimira Putina, pričom reagoval na jeho ruský návrh.

„Samozrejme odpoveď nebola podrobná. Prinajmenšom však existuje pochopenie [ruských] obáv a pripravenosť na dialóg v tejto záležitosti,“ uviedol ruský hovorca.

Medzitým francúzsky vodca vyzval NATO, aby s Ruskom viedlo „dôkladné a jasné rozhovory“. Európa by sa mala usilovať o nový systém kolektívnej bezpečnosti, ktorý by spolupracoval s Moskvou. Macron už v minulosti presadzoval spájanie vzťahov medzi Európskou úniou a Ruskom.

Predmetné moratórium sa objavilo v liste, ktorý Rusko v septembri poslalo niekoľkým desiatkam krajín v NATO, ale aj mimo neho. V správe, ktorú podpísal Putin, sa uvádza, že Moskva zastaví rozmiestnenie vlastných rakiet v Európe, pokiaľ USA spravia to isté.

Úradníci NATO označili iniciatívu za „zbytočnú“ a tvrdia, že Rusko už na svojom území umiestnilo rakety krátkeho alebo stredného doletu.

Návrh na moratórium prišiel v auguste pri rozpade významnej zmluvy o jadrových zbraniach stredného doletu (INF), ktorú USA a ZSSR podpísali v roku 1987,

VIDEO: Na protestoch proti islamizácii Nórska pálil ich vodca Korán, teraz čelí hnevu moslimov z celého sveta!
Teherán predvolal nórskeho vyslanca, aby sa vyjadril k „silnému protestu“ proti islamu v Nórsku, kde sa dokonca pálila ich svätá kniha - Korán. Čítať ďalej
28 | 11 | 2019 | Marek Molnár