Jemenskí povstalci, ktorých zajal Rijád, sa už vrátili domov
28 | 11 | 2019 I TASR

Približne 128 jemenských šiitských povstalcov - húsíov, ktorých prepustila medzinárodná vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie, sa vo štvrtok vrátilo do svojej domovskej krajiny. Oznámil to Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK), píše agentúra DPA.


MVČK uviedol, že húsíov pomohol letecky prepraviť zo Saudskej Arábie do jemenského hlavného mesta Saná, ktoré ovládajú šiitskí vzbúrenci. Spravodajca agentúry AFP informoval, že tri lietadlá MVČK s húsíjskými povstalcami na palube pristáli na letisku v Saná, kde sa stretli s povstaleckými vodcami a niektorými svojimi rodinnými príslušníkmi.

Repatriácia prichádza po tom, čo koalícia na čele so Saudskou Arábiou na začiatku týždňa oznámila, že prepustí 200 zajatcov a umožní letecky prepraviť pacientov, ktorí potrebujú zahraničnú zdravotnú starostlivosť z letiska v Saná, pre ktoré platí od roku 2016 zákaz komerčných letov.

"MVČK považuje ich prepustenie za pozitívny krok a dúfa, že to urýchli prepustenie a repatriáciu ďalších osôb zadržaných v spojitosti s konfliktom," uviedol Medzinárodný výbor Červeného kríža vo svojom stanovisku.

Rozhodnutie koalície prepustiť jemenských húsíov privítal v utorok aj osobitný vyslanec OSN pre Jemen Martin Griffiths po stretnutí s princom Chálidom bin Salmánom, námestníkom saudskoarabského ministra obrany.

Násilie v Jemene sa začalo už v roku 2014, keď húsíovia dobyli hlavné mesto Saná. V roku 2015 sa do vojny zapojila medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie, stojaca na strane legitímnej jemenskej vlády. Boje si vyžiadali už desaťtisíce obetí na životoch a vyvolali tiež vážnu humanitárnu krízu.

Dychberúce video ukazuje japonské a juhokórejské stíhacie lietadlá, ako sa stretli s ruskými bombardérmi počas hliadkovej misie v Ázii (VIDEO)
Posledná hliadková misia ruských strategických bombardérov Tu-95 v ázijsko-tichomorskom regióne trvala viac ako desať hodín - je to dlhá doba, avšak japonské a juhokórejské letecké sily zabezpečili, aby sa ruskí piloti nenudili. Čítať ďalej
28 | 11 | 2019 | Marek Molnár