Platy hasičov a policajtov sa od nového roka zvýšia
27 | 11 | 2019 I TASR

Platy príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), Horskej záchrannej služby (HZS) a Policajného zboru (PZ) SR sa od nového roka zvýšia. Pre TASR to potvrdil tlačový odbor Ministerstva vnútra SR. S valorizáciou platov ráta štátny rozpočet, zakotvená je aj v kolektívnych zmluvách.


"Podľa zákona o štátnom rozpočte v spojení s Kolektívnou zmluvou vyššieho stupňa v štátnej službe na roky 2019 – 2020 sa suma platových taríf príslušníkov HaZZ a HZS, ako aj funkčné platy príslušníkov PZ zvýšia o desať percent od 1. januára 2020," priblížil rezort.

Návrh nariadenia vlády na zvýšenie platov pre hasičov a členov horskej služby už rezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania, a to v skrátenej forme. Dôvodom bola potreba dodržania termínu.

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) informovala o rokovaniach s Ministerstvom financií (MF) SR už v auguste. Témou boli možnosti, ako zatraktívniť podmienky pre policajtov a hasičov. Po zvýšení platov vojakov poslali odborové organizácie zväzov hasičov, policajtov a príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD) otvorený list, ktorým upozornili na vznikajúci nepomer.