"Cesta k dnešnému Slovensku bola kľukatá. Klaniam sa všetkým, ktorí nás touto cestou viedli", tvrdí Danko
27 | 11 | 2019 I TASR

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko sa zúčastnil vedeckej konferencie Svedectvo – Cesta Slovenska k samostatnej štátnosti. Na podujatí boli prítomní aj ďalší významní politici, ktorí svojou prácou prispeli k formovaniu Slovenskej republiky. Medzi nimi prezidenti Slovenskej republiky Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič, či bývalý predseda parlamentu Pavol Hrušovský. Udalosť sa symbolicky konala v historickej budove parlamentu na Župnom námestí.


Šéf parlamentu Andrej Danko prijal pozvanie na vedeckú konferenciu, ktorá bola venovaná vzniku samostatnej a suverénnej Slovenskej republiky. Počas nej vystúpil s úvodným príhovorom, v ktorom sa upriamil na udalosti slovenských novodobých dejín, ale aj procesy, ktoré spustila Nežná revolúcia.

"Pozvanie na túto konferenciu a možnosť stretnúť sa s takýmito významnými osobnosťami našej histórie a kultúry, je pre mňa pohladením pre dušu. Máme sa od týchto osobností čo učiť a najmä inšpirovať sa ich odvahou," adresoval slová čestným hosťom konferencie, akými boli Štefan Kvietik, Peter Brňák, či Juraj Sarvaš.

Zároveň sa predseda NR SR zúčastnil prvého panela diskusie, ktorá bola venovaná spoločenskej a politickej situácii predchádzajúcej prijatiu Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky a Ústavy Slovenskej republiky. V kontexte 30. výročia Nežnej revolúcie tiež popísal udalosti, ktoré pohli dovtedy neochvejným komunistickým režimom.

„Som rád, že tu, v priestoroch historickej Slovenskej národnej rady, v priestoroch, kde bola prijatá naša Ústava, môžem privítať významné osobnosti slovenského politického a spoločenského života z prelomového obdobia po roku 1989. Práve novembrové udalosti spred tridsiatich rokov znamenali míľnik v dejinách slovenského národa. Najvýznamnejším výdobytkom novembra 1989 je pre nás národná sloboda a štátna samostatnosť," zdôraznil predseda parlamentu.

Rovnako doplnil, že nová generácia mladých ľudí, ktorí nikdy nezažili totalitný politický režim, považujú slobodu slova, slobodu pohybu, právo študovať a pracovať v zahraničí za úplne normálne.

"Vieme, že pred tromi desaťročiami to také normálne nebolo. Preto si veľmi vážim, že som mohol prevziať záštitu nad touto významnou konferenciou, ktorá má príznačný názov Svedectvo - Cesta Slovenska k samostatnej štátnosti. Je dôležité sa takto stretávať a pripomínať si našu históriu, aby sme my a naše deti mali lepšiu budúcnosť," priblížil šéf NR SR Andrej Danko.