V Česku obvinili Jakeša a Štrougala v súvislosti s niekdajšou streľbou na hraniciach
26 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič / TASR
Česká polícia začala trestné stíhanie voči bývalým komunistickým politikom Milošovi Jakešovi, Lubomírovi Štrougalovi a Vratislavovi Vajnarovi v súvislosti so streľbou do ľudí pri ochrane hraníc. Informoval o tom v utorok spravodajský server Novinky.cz.

Trojicu bývalých komunistických funkcionárov obvinili zo zneužitia právomoci kvôli používaniu strelných zbraní na hraniciach bývalého Československa.

Na Slovensku Čaputová, v Čechách generál Pavel. Analytik vysvetľuje, ako si elity vytvárajú kandidátov "na mieru"!
Český vojenský analytik Martin Koller otvorene prehovoril o stratégii nadnárodných elít, ktoré si vyberajú svojich "sluhov" ako kandidátov do najvyšších volených funkcií v štáte. Koller tvrdí, že typickým príkladom je prezidentka Čaputová, pričom... Čítať ďalej
25 | 11 | 2019 | René Skalný


Miloš Jakeš bol podľa vyšetrovateľov zodpovedný za streľbu do ľudí na hraniciach z titulu svojej funkcie generálneho tajomníka Komunistickej strany Československa (1987-89). Lubomír Štrougal dlhé roky pôsobil ako predseda československej vlády (1970-88) a Vratislav Vajnar zastával funkciu ministra vnútra (1983-88).

Trestné stíhanie voči nim začal policajný Úrad dokumentácie a vyšetrovania zločinov komunizmu (ÚDV). Vyšetrovatelia ich vinia zo zodpovednosti za smrť alebo fyzickú ujmu viacerých ľudí, ktorí sa snažili prekročiť hranice komunistického Československa. Podľa polície funkcionári o streľbe na hraniciach vedeli, ale nepodnikli nič, aby jej zabránili.