Lúpež za miliardu EUR. Zlodeji vykradli Grünes Gewölbe v Drážďanoch.
AP

Zatiaľ neznámi páchatelia v pondelok ráno vylúpili Drážďanskú klenotnicu Grünes Gewölbe (Zelená klenba), kde sú uložené cenné historické zbierky nemeckej spolkovej krajiny Sasko. Zmizli historické šperky, diamanty a ďalšie drahé kamene. Je to najväčšia krádež umeleckých diel v povojnových dejinách, píšu nemecké médiá. Škoda sa podľa prvých odhadov vyšplhala k miliarde eur.


"Môžeme potvrdiť, že klenotnica bola vykradnutá. Páchatelia sú na úteku,” povedal policajný hovorca Thomas Geithner. “Hodnota ukradnutých diel je vyčíslená na miliardu eur”.


Koncentrácie skleníkových plynov v atmosfére dosahujú nové rekordy
Koncentrácie skleníkových plynov v atmosfére opäť dosiahli rekordnú úroveň. Upozornila na to v pondelok belgická televízna stanica RTBF na základe najnovšej správy Svetovej meteorologickej organizácie (WMO), ktorá sa zakladá na meraní a... Čítať ďalej
25 | 11 | 2019 | TASR

Podľa informácií páchatelia prerušili elektroinštaláciu pod mostom Augustusbrücke, čím odstavili celý objekt klenotnice od prívodu elektrickej energie. Lupiči sa do klenotnice dostali rohovým oknom do miestnosti, kde bola najväčšia časť pokladu. Médiá píšu, že zlodeji boli "nápadne malého vzrastu". Má to vyplývať zo záznamu z bezpečnostnej kamery.


Objemnejšie predmety, ako napríklad vázy alebo obrazy, nechali lupiči bez povšimnutia. Z miesta činu mali zlodeji utiecť v limuzíne.


Grünes Gewölbe nesie názov podľa pôvodného náteru klenby. Je to bývalé klenotníctvo saských kurfirstov. K videniu sú tam okrem iného aj jantárové predmety, strieborné riady, výrobky zo slonoviny či zlatnícka diela.




Police investigators walk in front of the Residenzschloss, Residence Palace, building with the Green Vault in Dresden Monday, Nov. 25, 2019. Authorities in Germany say thieves have carried out a brazen heist at Dresden’s Green Vault, one of the world’s oldest museum containing priceless treasures from around the world. (Sebastian Kahnert/dpa via AP)