Komisia Súdnej rady odporúča disciplinárne stíhať Jankovskú a Sklenku
26 | 11 | 2019 I TASR

Osobitná komisia Súdnej rady zriadená pre kauzu Threema Mariana K. odporúča Súdnej rade disciplinárne stíhať sudcov Moniku Jankovskú a Vladimíra Sklenku. Dôvodom má byť ich komunikácia s Marianom K. cez aplikáciu Threema. Na zasadnutí Súdnej rady o tom informovala predsedníčka komisie Elena Berthotyová. Súdna rada napokon prijala závery komisie a predsedníčke Lenke Praženkovej odporúča, aby začala disciplinárne stíhanie.


Berthotyová na verejnom zasadnutí citovala slová vyšetrovateľa NAKA, ktorý identifikoval niektoré z druhých strán komunikácie Mariana K. ako sudkyňu Krajského súdu Bratislava Moniku Jankovskú a sudcu Okresného súdu Bratislava I Vladimíra Sklenku.

Vo svojej správe uvádza komisia dôkazy ich identity ako dni ich narodenín spomínaných v Threeme, ktoré korešpondujú s ich narodeninami, mená ich detí ako aj udalosti, akou bolo napríklad otváranie budovy Okresného súdu Michalovce. Ten vtedajšia štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti naozaj otvárala v čase, keď si o tom písala s Marianom K.

Z komunikácie podľa Berthotyovej vyplývajú viaceré benefity, ktoré mal Sklenka prijať od Mariana K. Tými malo byť prijatie mobilného telefónu, finančnej hotovosti, uhrádzanie faktúr jeho manželke za neposkytnuté služby ako aj možnosť navštíviť golfový areál v Báči.

„Myslím si, že je na čase prestať používať adjektívum údajná,“ povedal o Threeme Mariana K. ešte minulý týždeň niekdajší predseda osobitnej komisie Dušan Čimo potom, čo boli prepisy komunikácie doštudované. Tie si vyžiadala komisia od Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

Pred osobitnou komisiou Súdnej rady vypovedali v ostatných týždňoch viacerí sudcovia, ktorí mali komunikovať s Marianom K. cez aplikáciu Threema, alebo boli predmetom tejto komunikácie. Medzi nimi boli aj sudcovia, ktorým NAKA odobrala koncom augusta mobilné telefóny. Súviselo to s podozreniami zo spáchania trestných činov zneužitia právomoci verejného činiteľa, korupcie a podplácania.