Budúca vojna nebude vybojovaná tradičnými vojenskými prostriedkami, varujú experti
26 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič

Svet sa v roku 2018 ďalej posunul smerom ku konfrontácii, ktorá by mohla nastať kvôli politike popredných svetových veľmocí. Uviedlo to Vojenské spravodajstvo vo výročnej správe za minulý rok. Správu priniesol portál Aktuálně.cz


Podľa expertov prípravy na mocenský konflikt nového typu výrazne pokročili. Ten podľa nich nebude vybojovaný tradičnými vojenskými prostriedkami. Človek bude podľa všetkého iba hybnou silou, ktorá uvedie do chodu súboj technológií.


Podľa správy práve v dôsledku oslabovania svetovej dominancie USA sa svet posunie ku ďalšej konfrontácií. Tá by bola dôsledkom politiky popredných svetových veľmocí a uplatňovania ich záujmu. Protiváhou Spojených štátov sa na globálnom poli stali v ekonomickej oblasti Čína a vo vojenskej oblasti Rusko. To podľa správy uplatňuje najmodernejšie technologické riešenia nových zbraňových systémov.

Spravodajcovia uviedli, že svet tak pokročil v prípravách na rozpútanie mocenského konfliktu nového typu. Ten nebude vybojovaný tradičnými vojenskými prostriedkami. "Človek sa v ňom môže stať len hybnou silou, ktorá uvedie do chodu súboj technológií, ktorého výsledok bude závisieť od miery ich vyspelosti, ale aj ich zložitosti a zraniteľnosti," konštatuje správa.

Rusko ukázalo americkým inšpektorom nový raketový systém Avangard
Ruské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že americkým inšpektorom ukázalo svoj nový hypersonický raketový systém Avangard, píše agentúra AP. Čítať ďalej
26 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR

Za zásadný problém české Vojenské spravodajstvo (VZ) označilo, že "veľa subjektov" je stále viac ovplyvnených nereálnou predstavou o stave vecí, ale iba ich mediálnym obrazom. Ten je často manipulovaný a deformovaný. Rozpútanie veľkého konfliktu tradičnými vojenskými prostriedkami podľa spravodajcov bráni uvedomenie si fatálnych strát na oboch stranách.


Útok môže byť vedený takzvanými nevojenskými prostriedkami, teda v digitálnom svete. "Sústredenie informačného úsilia na nové a doteraz nie úplne presne definované hrozby (a z nich priamo plynúce riziká) a na nové informačné priority sa preto stáva nutnosťou," uvádza správa. Pozornosť expertov VZ sa teda obracia k najmodernejším strategickým zbraňovým systémom a k problematike kybernetických hrozieb.


Práve otázke kybernetických útokov a kybernetickej obrane, ktorú má za Česko z rozhodnutia vlády na starosti práve VZ, sa venuje podstatná časť správy. Kybernetickú obranu VZ označuje ako autonómnu a špecifickú oblasť kybernetickej bezpečnosti, za ktorú zodpovedá Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB).


Proti ruské sankcie založené na príbehu podvodníka? Spravodajský portál Spiegel zistil, že Magnitského príbeh, s ktorým prišiel Browder, je plný klamstiev
Britský investor Bill Browder obvinil Moskvu zo smrti svojho audítora Sergeja Magnitského. Informuje o tom Benjamin Bidder pre spravodajský portál Der Spiegel, kde odhalil, že Browderov príbeh má vážne problémy s dôveryhodnosťou. Čítať ďalej
25 | 11 | 2019 | Preklad: Marek Molnár

Správa uvádza, že pripravenosť na kybernetické útoky musí byť komplexná a nemôže sa zamerať len na sféru bezpečnosti. "Je nutné budovať schopnosti aj proti útokom, ktoré možno vyhodnotiť ako oprávnené na aktiváciu obrany štátu. Aktivácia kybernetickej obrany tak bude prichádzať do úvahy len v prípade tých najintenzívnejších útokov," uviedla tajná služba. Ministerstvo obrany sa dlhodobo a neúspešne snaží presadiť novelu zákona o VZ, v ktorom by otázka kybernetickej obrany bola zohľadnená.



Kľúčové 5G siete

Za najnebezpečnejšie v oblasti kybernetickej kriminality označuje VZ štátne a štátom podporované skupiny v rôznych krajinách, a to kvôli ich sofistikovanosti a vytrvalosti. jednotlivé krajiny ale budú podľa spravodajcov v oblasti ničivých kybernetických útokov zdržanlivé a použijú ich až v období konfliktov či rozporov.


VZ varuje pred nedostatočne zabezpečenou kritickou informačnou infraštruktúrou. "Najsilnejšie možno túto problematiku vnímať v oblasti výstavby sietí piatej generácie (5G) a dátových centier," uviedla tajná služba. Odkázala pri tom na fakt, že komplexné riešenie týchto sietí dokážu poskytovať len spoločnosti z nečlenských krajín NATO.


Aj keď VZ ich priamo nespomína v tejto súvislosti, pripomenulo varovanie NÚKIB pred technológiami čínskych firiem Huawei a ZTE. "Z hľadiska ekonomickej bezpečnosti je ďalej nežiadúce, aby sa krajina stala závislou od jediného dodávateľa uvedených komponentov, a to predovšetkým v prípade, ak by tento ovládol celý trh s týmito technológiami," dopĺňa správa.