Syn viceprezidenta Bidena bol kolieskom ukrajinského korupčného stroja (Arina Cukanová)
25 | 11 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Ariny Cukanovej (Fond strategickej kultúry)


Ako ukrajinskí prezidenti spolu s americkým fondom tunelovali Ukrajinu


"Generálna prokuratúra skrýva dôležité údaje. Medzi nimi sú podozrenia týkajúce sa spolumajiteľa spoločnosti Burisma Nikolaja Zločevského a Huntera Bidena, syna bývalého viceprezidenta USA Joea Bidena," týmito slovami začala tlačová konferencia ukrajinských poslancov Alexandra Dubinského a Andreja Derkača v agentúre Interfax-Ukrajina 20. novembra.


Skutočná bomba. V podozrení sa údajne uvádza, že „pán Biden čerpal z Ukrajiny peniaze prepraté Zločevským a rodinou Janukovyča“.


Boli zverejnené informácie o finančnej pyramíde na trhu so štátnymi dlhopismi, ktorá roky funguje na Ukrajine. Mali na nej zarobiť tak Janukovyč ako aj Porošenko. Aj teraz má fungovať pod vedením Národnej banky Ukrajiny. Podľa Dubinského sa jednoducho kradnú miliardy dolárov z ukrajinského rozpočtu. Potom sa prevedú na offshore spoločnosti. A nakoniec za ne nakúpia ukrajinské štátne dlhopisy.


Škandál je celkom rozsiahly. Jeho súčasťou je aj Franklin Templeton, najväčší americký investičný fond. O záujmoch Rothschildovcov na Ukrajine písal profesor Valentín Katasonov ešte v rokoch 2013 až 2015.


Podozrenie vznesené voči Zločevskému ešte 14. novembra akosi podivne uniklo pozornosti ukrajinských médií. Namiesto toho im veliteľ ukrajinského námorníctva admirál Igor Vorončenko podsunul aféru o „vyplienení vrátených lodí Ruskom“. Olúpenie Ukrajiny jeho vlastnými vodcami spolu s „elitou“ amerických demokratov tak zostalo bez povšimnutia. Spolupracujúci fond Franklin Templeton Investments si v roku 2013 veľmi cenili. Veď podporoval demokratov a Baracka Obamu.


Ako urobiť z Ukrajiny medzinárodný nevestinec (Svjatoslav Kňazev)
Komentár Svjatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
27 | 10 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Profesor Katasonov napísal v roku 2013: „10. novembra 2013 Financial Times uviedli, že jeden z najväčších investičných fondov USA Franklin Templeton získal na svetovom finančnom trhu ukrajinské vládne dlhové cenné papiere za nominálnu sumu 5 miliárd dolárov. Dohoda, ktorá predstavuje jednu pätinu celkového zahraničného dlhu Ukrajiny, bola dokončená koncom minulého augusta. Prvý podpredseda vlády Ukrajiny Sergej Arbuzov a minister financií Jurij Kolobov neoficiálne navštívili sídlo fondu v San Mateo v Kalifornii. Aby poskytli najväčšiemu štátnemu veriteľovi záruky. Hodnota 20 % ukrajinského zahraničného dlhu zostala obchodným tajomstvom. Ešte predtým mal fond kúpiť írske dlhopisy. Čo mu malo priniesť značný zisk“.


A tak sa „najväčší ukrajinský veriteľ“ zapojil vďaka bývalému ukrajinskému vedeniu do zločineckej schémy. Obohatil sa nielen fond Franklin Templeton, ale aj tí, ktorí mu poskytli záruky. Prostriedky ukradnuté Ukrajine investovali do nákupu jej dlhu. A ten sa opäť splatil ukrajinskými peniazmi.


Tento „tvorivý“ prístup k národnému bohatstvu ocenil i chamtivý Porošenko. Na čelo ministerstva financií postavil Američanku Natáliu Jareskovú. Tá reštrukturalizovala ukrajinský dlh tak, že krajinu ešte viac zadlžila. A medzi veriteľmi boli bývalí ukrajinskí prezidenti a im spriaznené osoby.


"Janukovyč podľa vyšetrovateľov získal 7,4 miliardy dolárov. Prepral ich prostredníctvom investičného fondu blízkemu niektorým členom americkej Demokratickej strany formou štátnych dlhopisov," uviedol poslanec Dubinský.


Syn zakladateľa Templetonu John Templeton ml. bol jedným z hlavných darcov kampane prezidenta Obamu. Navyše, Thomas E. Donilon, šéf BlackRock Institute, najväčšieho akcionára Franklin Templeton Investments, pôsobil ako Obamov poradca pre národnú bezpečnosť," pripomenul Derkač. Odtiaľ zrejme pochádza osobitný záujem ukrajinských prezidentov o amerických investorov.


Kriminálna rodina Pelosi a aféra Ukrajina 2. (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
18 | 10 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Na svetlo sveta vyšli aj ďalšie zaujímavosti. Napríklad bývalá veľvyslankyňa USA na Ukrajine Marie Yovanovitchová, ktorú Donald Trump nazval „nie veľmi dobrou ženou“, klamala v Kongrese pod prísahou. Uviedla, že nevedela, prečo chcel bývalý generálny prokurátor Jurij Lucenko prísť do Washingtonu. Vízum zamietli aj ďalšiemu bývalému generálnemu prokurátorovi Viktorovi Šokinovi. O jeho odvolanie sa postaral otec Huntera Bidena vtedajší viceprezident Joe Biden. „Petro, nedostaneš svoje miliardy dolárov,“ mal doslova Biden povedať Porošenkovi podľa The Atlantic. Šokin totiž chcel prešetriť činnosť spoločnosti Burismy.


Yovanovitchovú mala ukrajinská prokuratúra informovať, že účelom ciest do USA je prešetrenie osudu 7,4 miliardy dolárov v spojitosti s fondom Franklin Templeton Investments. Veľvyslankyňa informácie buď nedostala, alebo predstierala, že ich nedostala. Každopádne ani Lucenko a ani Šokin víza nedostali.


Spoločnosť Burisma bývalého ministra ekológie a prírodných zdrojov Ukrajiny Nikolaja Zločevského zasa našla obhajcu v Hunterovi Bidenovi. Veľké plynové polia pre neho chránil za peniaze ukradnuté Ukrajine jej vlastnými prezidentmi!


Šokin verne slúžiaci Porošenkovi však urobil chybu. V roku 2016 v rámci správy o boji proti korupcii spomenul i Burismu. Zločevského dokonca zaradil do medzinárodného zoznamu hľadaných. Viceprezident Biden priletel do Kyjeva a stačilo šesť hodín, aby generálny prokurátor skončil vo funkcii.


Mesiac pred vymenovaním svojho syna riaditeľom právneho oddelenia Zločevského spoločnosti v máji 2014 Biden znova navštívil Kyjev. Tentoraz vyzval Ukrajinu „znížiť závislosť na ruských dodávkach zemného plynu“. Spoločnosť Burisma sa totiž zaoberala prieskumom a produkciou plynu v oblastiach Dnepra, Donecka, Karpát, Azova a Kubáne. Zároveň predávala plyn na domácom trhu.


Trumpov ukrajinský gambit v rámci informačnej občianskej vojny v USA (Dmitrij Minin)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Ovplyvňovanie amerických volieb v roku 2016 pochádzalo z Ukrajiny Čítať ďalej
05 | 10 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Rodina Bidenovcov presadzujúca Obamovu politiky na Ukrajine tak nezabúdala ani na svoje osobné záujmy. „Zelenský musí zatelefonovať Trumpovi a požiadať o pomoc a spoluprácu v boji proti korupcii. Boj proti medzinárodnej korupcii na Ukrajine za účasti občanov, podnikateľov a úradníkov USA by mal byť hlavnou témou stretnutia oboch prezidentov,“ zdôraznil Derkač.


Derkač ešte 9. októbra zverejnil korešpondenciu medzi vedením Národného protikorupčného úradu Ukrajiny a americkým veľvyslanectvom. Z nej vyplýva, že úrad dlhodobo informoval ambasádu vedenú Yovanovitchovou o situácii v Burisme. Tá však Huntera Bidena kryla. A Hunterov otec navyše prinútil Porošenka, aby sa zbavil prokurátora, ktorý chcel Burismu vyšetrovať.



Kladných hrdinov v tomto príbehu jednoducho niet.

Vývoj prípadu bude iste zaujímavý. Hunter Biden v ňom ale nie je jediný. Členom predstavenstva Burisma Holdings bolo vyplatených celkovo 16,5 milióna dolárov. Medzi inými aj bývalému prezidentovi Poľska Alexandrovi Kwasniewskému, či skúsenému finančníkovi Devonovi Archerovi.


Čo ďalej? Poslanci Dubinský a Derkač vyzvali na vytvorenie osobitnej parlamentnej vyšetrovacej komisie. Jej úlohou by bolo dokončiť vyšetrovanie krádeže miliárd dolárov z ukrajinského rozpočtu. A tiež ich investovanie do ukrajinských dlhov bývalými prezidentmi a ministrami za pomoci amerického fondu Franklin Templeton Investments. Vyšetrovanie by sa týkalo i činnosti spoločnosti Burisma Holdings. Svojich zástupcov by v nej mali mať všetky parlamentné strany. Okrem „Hlasu“ a „Európskej solidarity“. Bráni im v tom zrejme ich „vrúcny vzťah k americkej Demokratickej strane“ ...


Ak ukrajinský parlament schváli vytvorenie komisie, môžu nabrať udalosti zaujímavý vývoj.


Anton Kanevský: Ako si  na Ukrajine vysnívali niekoľko „Nových Vasjuki“
Komentár Antona Kanevského (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
21 | 09 | 2019 | Preklad: Redakcia HD