MIMORIADNE O POČASÍ: Čaká nás prudká zmena počasia, mnohí Slováci sa potešia
25 | 11 | 2019 I shmu, tasr

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) informuje o zmene počasia, ktorá by v najbližších dňoch mala zasiahnuť celé Slovensko.









Slovenský hydrometeorologický ústav na facebookovej stránke informuje o výraznej zmene počasia, ku ktorej pravdepodobne dôjde už v priebehu najbližších dní.

Podľa meteorológov by sme sa mali pripraviť na príchod arktického vzduchu, ktorý by mohli sprevádzať aj snehové zrážky. SHMÚ informuje, že po oteplení, ktoré nastalo v stratosfére, pravdepodobne dôjde k rozpadu polárneho vortexu, vďaka čomu sa zosilní prúdenie vzduchu zo severu smerom na juh.

"Kvôli tomu sa výrazne zvyšuje pravdepodobnosť vpádu arktickej vzduchovej hmoty do miernych zemepisných šírok, typicky najmä v Európe a Ázii," uvádza SHMÚ.

Meteorológovia zatiaľ nevedia predpovedať, nakoľko výrazné bude ochladenie a ako dlho na Slovensku vydrží, je však pravdepodobné, že v najbližších dňoch sa rozsneží aj v nižších polohách.

"Podľa dnešných predpovedných materiálov sa, samozrejme, ešte nedá presne predpovedať, nakoľko bude ochladenie výrazné, ako dlho sa u nás chladná vzduchová hmota udrží, prípadne koľko snehu možno očakávať. Je však pravdepodobné, že snehové zrážky sa postupne vyskytnú už aj v nížinách a niektoré noci bude aj silnejší mráz," uzatvára SHMÚ.