Izrael obmedzil prístup palestínskym poľnohospodárom
24 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Palestínskym poľnohospodárom, ktorým pôda končila na opačnej strane izolačnej steny izraelského západného brehu Jordánu, sa zrušil prístup prostredníctvom ročných kvót. Dotknuté osoby to vnímajú ako súčasť krádeže svojho majetku.


Začiatkom dvadsiatych rokov minulého storočia začal Izrael budovať dlhú bariéru medzi svojim a Západným brehom, pričom Izrael uviedol, že je to nevyhnutné dočasné opatrenie v reakcii na druhú intifádu (povstanie). O dve desaťročia neskôr je stena stále na mieste a jej vplyv na život palestínskych obyvateľov je stále ťažší.

Veľké časti oddeľovacej steny boli postavené skrz pozemky, ktoré boli zabavené palestínskym farmárom, aj napriek skutočnosti, že niektoré z týchto pozemkov boli súčasťou izraelskej strany. Vlastníci musia teraz získať povolenie od izraelskej civilnej správy na Západnom brehu Jordánu, aby získali prístup k ich pozemkom.

Avšak medzi nové pravidlá pre prístup k týmto pozemkom patrí napríklad limit, koľkokrát môže poľnohospodár každoročne vstúpiť na pozemok a taktiež záleží, aký druh plodiny bude pestovať. Kvóta je 40 krát ročne na olivy, 50 krát na figy, 30 na jačmeň a 220 na paradajky alebo jahody.

Po vyčerpaní bude potrebné získať novú žiadosť o prístup pod podmienkou, že ju izraelskí úradníci odsúhlasia, čo v skutočnosti nie je tak jednoduché.

VIDEO: Automobil vyletel z nadjazdu a zabil jedného človeka
V indickom meste Hajdarábad sa udiala tragická automobilová havária, keď vozidlo vyletelo z nadjazdu a zrútilo sa na cestu, pričom zabilo jedného chodca a zranilo niekoľko ďalších. Čítať ďalej
24 | 11 | 2019 | Marek Molnár