Ukrajinské bandy sú podľa Macrona nebezpečnejšie než africkí černosi (Svjatoslav Kňazev)
22 | 11 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Svjatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry)


Francúzsky prezident vyriekol ortieľ nad ukrajinskou európskou integráciou


Francúzsky prezident Emmanuel Macron nedávno oficiálne vyvolal hnev Kyjeva. "Bulharské a ukrajinskej zločinné bandy sú väčší problém než legálni prisťahovalci z Guiney či Pobrežia Slonoviny," povedal pre časopis Valeurs Actuelles.


V Kyjeve boli samozrejme pobúrení. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí si zavolalo na rozhovor francúzskeho veľvyslanca. Ten ale nepoprel slová svojho prezidenta. A ani sa nemal v úmysle ospravedlniť. Zdôraznil iba, že proti Ukrajincom s povolením pobytu Paríž nič nemá. Prezidentov výrok sa mal týkať iba "čiernej migrácie a zamestnávania“.


Na Ukrajine sú ale dnes v móde ultrapravicové názory. Pre ukrajinských „patriotov“ je nepríjemné počúvať, že sú „horší“ než guinejskí utečenci. Hádať sa s Macronom je však ťažké. Podľa ukrajinských a európskych médií má pre svoje tvrdenia francúzsky prezident všetky dôvody. Mnohí občania Ukrajiny, ktorí prichádzajú do Európy bez víz, sa v nej cítia ako doma. So všetkými zlými návykmi.


Čia to bude vina, ak sa bojovníci islamského štátu vrátia späť do Európy?
Komentár Cona Coughlina: Gatestone Institute. Čítať ďalej
22 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič

Noviny Strana.ua uverejnili nelichotivú mienku o ukrajinských migrantoch. Vyslovil ju francúzsky novinár Victor Fortunato: „Tok ukrajinských nelegálnych prisťahovalcov a Ukrajincov, ktorí sami tajne prepravujú svojich krajanov, sa zvýšil. Napríklad vo Francúzsku sa nedávno vyskytol prípad, keď bola skupina 18 ukrajinských jachtárov odsúdená za prepravu migrantov. Ukrajinci dostali od 2 do 8 rokov. Väčšinou tiež Ukrajincov dopravovali do Veľkej Británie. Brali 3 000 eur na osobu. Celkovo prepravili 150 ľudí. To je len jeden prípad, ktorých je stále viac. Ukrajinci pašujú aj cigarety a drogy. Okrem Ukrajincov sú to aj Bulhari a Rumuni. Čo vzbudzuje obavy francúzskej vlády. Polícia už proti nim pripravuje masové záťahy. Výskyt zločineckých ukrajinských skupín vzrástol posledné dva roky. Potom, čo Ukrajincom umožnili obmedzený bezvízový vstup“.


Iba v parížskom regióne Ȋle-de-France je dnes približne 40 000 prisťahovalcov z Ukrajiny. Oficiálne úradné záznamy v celom Francúzsku ale udávajú podhodnotené čísla. Ukrajinskí muži najčastejšie pracujú na stavbách, ženy opatrujú alebo upratujú. To je ten lepší prípad. V horšom prípade sa začlenia do zločineckých bánd.


RFI nedávno informovala o zadržaní skupiny, ktorá sa zaoberala prostitúciou. Išlo o občanov Ukrajiny. Dámy mali byť vo Francúzsku 2 až 3 mesiace. Po tejto dobe sa vždy vrátili do vlasti. Tým neporušovali podmienky bezvízového styku.


Slovanská konfederácia sa Američanom nepáči (Dmitrij Minin)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
20 | 11 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Petro Porošenko pri obhajobe práva na bezvízový vstup do EÚ uviedol, že Ukrajinci si chcú vypočuť operu a vypiť kávu vo Viedni. Isto žartoval. Mnoho z nich má v Európe úplne iné zámery.


Bohužiaľ je to pravda", hovorí jeden policajt. "Každý týždeň naháňame ukrajinské bandy. A je ich dosť." Ukrajinka Oxana Petrinová žijúca v Paríži zas hovorí, že "pašujú hlavne cigarety a drogy,“. 



Hovoria o tom i francúzske médiá.

Le Parisien spomína nedávnu likvidáciu nadnárodnej pašeráckej skupiny. Jeden z jej ukrajinských vodcov mal peniaze a cennosti za viac ako milión eur. Zatýkali vo Francúzsku a Belgicku.


Za posledný rok sa vo Francúzsku začalo veľa trestných konaní proti Ukrajincom. Kvôli spolupráci s čečenskými zločineckými skupinami, nezákonnému obchodu s cigaretami a dokonca aj pre vraždy. Tieto informácie pochádzajú priamo z hlavného oddelenia kriminálnej polície. Títo hostia sa sem prichádzajú nabaliť nerešpektujúc francúzske zákony. Majú pocit, že sa vďaka bezvízovému styku môžu správať v Paríži ako na ukrajinskej dedine. K čomu podľa nich zjavne patria bitky na uliciach. Macron je už z toho unavený. Toto sa predtým nedialo. Macron tvrdí, že nie je proti nelegálnym prisťahovalcom, ale proti nepokojom. V Paríži to takto čoskoro môže vyzerať ako v divokých 90-tych rokoch na Ukrajine,“ hovorí vedúca francúzsko-ukrajinského združenia „Kultúra a kreativita - ART“ Ľuba Bodnarčuková.


Vo Francúzsku sa pritom Ukrajinci správajú oproti iným krajinám „celkom slušne“. V Taliansku napríklad napadli Inda. Zbili ho a pokúsili sa ho okradnúť. V Českej republike prekvitá staré dobré vydieranie. Miestnym ukrajinským podnikateľom ponúkajú „ochranu“. Tým, ktorí ju odmietnu, sa vyhrážajú ublížením ich príbuzným žijúcim na Ukrajine. V Poľsku bola rozložená zločinecká skupina vedená obyvateľom Ukrajiny, ktorá kradla a pašovala luxusné autá. Spolupracovala dokonca s príslušníkmi poľských bezpečnostných síl. V Nemecku zlikvidovali počas niekoľkodňovej rozsiahlej operácie skupinu, ktorá organizovala zamestnávanie ukrajinských nelegálnych prisťahovalcov.


Let MH17: Odpáli Trump informačnú bombu? (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
18 | 11 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Podľa západných expertov, je Ukrajina jedným z najkriminálnejších štátov na svete. Takmer polovica jej ekonomiky je šedá. Do značnej miery pritom ovládaná organizovaným zločinom v prepojení s vládnou mocou. Slabá vymožiteľnosť práva dosiahla po Majdane v roku 2014 takmer úplný vrchol. Vojna v Donbase navyše nasýtila krajinu nezákonnými zbraňami.


Bezvízový styk“ EÚ s Ukrajinou je výrazne obmedzený. Zahŕňa prísne kontroly na hranici, množstvo nevyhnutných dokumentov i bezpodmienečné vyhostenie pri porušení podmienok. Ani to však nezabránilo, aby sa po Európou prehnala vlna ukrajinskej kriminality. A keď už aj liberál Macron verejne vyhlásil, že guinejských migrantov považuje za prijateľnejších než ukrajinské bandy, čo si o nich myslia ostatní Európania? Macronove slová sú diagnózou a zároveň verdiktom pre ukrajinskú európsku integráciu.


Portrét ukrajinského nacionalistu (Peter Sinčenko)
Komentár Petra Sinčenka (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
11 | 11 | 2019 | Preklad: Redakcia HD