O čo pôjde v Paríži 9. decembra (Anton Kanevskij)
22 | 11 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Antona Kanevského (Fond strategickej kultúry)


Snahy o prímerie na východnej Ukrajine budú znova stáť za „deravý groš“


V polovici novembra sa objavili správy, že očakávaná schôdzka ohľadom Ukrajiny v „normandskom formáte“ by sa mala uskutočniť 9. decembra v Paríži. Takmer súčasne došlo k významnej udalosti. Rusko vrátilo Ukrajine lode zadržané počas provokácie v Kerčskom prielive. Čo nepriamo naznačuje konštruktívne zmeny v rokovaniach. „Badáme zmeny k lepšiemu v mnohých oblastiach pred plánovanou schôdzkou," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.


Berlín aj Paríž majú dobrý dôvod vyriešiť ukrajinskú krízu. Sankcie proti Rusku škodia aj samotnej Európe.



Situácia je nasledovná ...

Hlavným problémom je zákon o osobitnom štatúte Donbasu. Jeho platnosť končí 31. decembra. Kremeľ informoval o rozhovore medzi Vladimírom Putinom a Emmanuelom Macronom z 18. novembra. Uvádza: „Je nevyhnutné, aby Kyjev splnil svoje záväzky týkajúce sa vnútorného ukrajinského usporiadania. V prvom rade zabezpečil uplatnenie zákona o osobitnom štatúte Donbasu“.


Nahliadnuť za Trumpa (Fedor Lukjanov)
Komentár Fedora Lukjanova Čítať ďalej
20 | 11 | 2019 | Zuzana Perželová

Zákon o osobitnom štatúte Donbassu bol prijatý v septembri 2014. Hovorí o osobitnom postupe pri sebaurčení oblastí Donecka a Luhanska. Následne bola jeho platnosť predĺžený do 31. decembra 2019. Lenže 3. októbra Vladimír Zelenský uviedol: „Bude nový zákon“. Názory ukrajinských politikov ale nie sú jednoznačné. „Z“ tím ukrajinského prezidenta odmieta potvrdiť súčasný zákon. Hoci nie je známe konečné stanovisko, vyhliadky na úspech stretnutia v Paríži sú zatiaľ pochmúrne.



Ruský postoj k tejto otázke je jasný.

Prezentoval ho Vladimír Putin na investičnom fóre „Rusko volá!“ O situácii v Donbase uviedol: „Aké sú vyhliadky, bude do veľkej miery závisieť od ukrajinskej strany. Na Ukrajine však neustále vyvolávajú nové problémy. Považujeme to za neprijateľné a škodiace usporiadaniu pomerov v Donbase. Čoraz častejšie počuť hlasy, že Minské dohody by sa mali zmeniť. Sú tu snahy zmeniť osobitný štatút Donbasu. Pričom pôvodný zákon vzišiel z dohody so zástupcami Donbasu. Nebudú fungovať žiadne zákony, ktoré nie sú dohodnuté s predstaviteľmi Luhanska a Donecka. Povedú iba do slepej uličky“.


Otázka tak znie, s čím vlastne Vladimír Zelenský pôjde na rokovanie do Paríža. Kyjev opakovane vyhlásil, že všetky „ústupky“ sú potrebné iba na to, aby sa stretnutie uskutočnilo. Podľa Moskvy však stretnutie len kvôli stretnutiu nemá zmysel.



Čo majú znamenať ukrajinské úvahy o „červených čiarach“?

O tom, že Kyjev nepotrebuje kompromis. Berie teda len vzdanie sa donbaských republík a nič iné? Má Ukrajina nejaký „plán B“? Tesne pred stretnutím v Paríži začína ukrajinské vedenie hovoriť o odstúpení od Minských dohôd. Dokonca spomína i možnosť akejsi „mierovej misie“.


Slovanská konfederácia sa Američanom nepáči (Dmitrij Minin)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
20 | 11 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Ukrajinská strana sa zrejme pokúsi pozmeniť výsledky dosiahnuté v Minsku. Zelenský to priznal otvorene. V Paríži by rád dosiahol skutočné a nie „falošné“ prímerie. Čo znie pekne. Až na to, že práve ukrajinská strana podkopávala všetky predchádzajúce dohodnuté prímeria.


A čo má teda podľa Kyjeva nasledovať po skutočnom zastavení paľby? Prebratie kontroly hraníc s Ruskom? Uskutočnenie volieb už nie na okupovanom území Donbasu, ale na území celistvej Ukrajiny?


O čom vlastne chce diskutovať v Paríži „Normandská štvorka“? Ak sa teda stretnutie vzhľadom na vývoj situácie vôbec uskutoční. Ako varoval ruský prezident, žiadne nové zákony o osobitnom štatúte Donbasu bez dohody s Luhanskom a Doneckom fungovať nebudú. Skončia v slepej uličke.