Novozámocký ex-prednosta obvinený zo zneužitia právomocí stále úraduje v Bratislave. Rozdal "odchodné" za 178-tisíc eur!

Darebák alebo prednosta? Aj takto by mohlo znieť voľné pokračovanie známej francúzskej komédie. Žiaľ, jedná sa o smutnú realitu bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice!


Prípad ktorý otriasol mestom Nové Zámky po hospodárení exprimátora Gejzu Pischingera mnohých šokoval. Ten ku koncu svojho funkčného obdobia a prehratých voľbách rozdal naozaj štedré odmeny a nastávajúcemu vedeniu nechal doslova „vybielené“ kancelárie. Áno, čítate správne. Bývalé vedenie mesta sa malo dokonca "ulakomiť" aj na kancelárske vybavenie úradu.

Odhlasovallo sa to! Primátor Bratislavy má plat, aký by mu závideli aj kolegovia v zahraničí!
Podľa rozlohy a počtu obyvateľov bratislavský primator Matúš Vallo zarobí trojnásobne viac ako pražský a sedemnásobne ako jeho londýnsky kolega. Nebudeme brať do úvahy priemernú mzdu na Slovensku, pretože ak by si to prečítal napríklad primátor... Čítať ďalej
22 | 11 | 2019 | Attila Molnár


Jednalo sa o odmeny, ktoré mesto vo svojom rozpočte ani nemalo. Nové vedenie mesta totiž hĺbkovou kontrolou zistilo, že financie na záverečné odmeny „svojím ľudom“ ktorí figurovali v mestských podnikov, odchádzajúce vedenie mesta získalo pochybnými presunmi v rozpočtových položkách.

Zlaté padáky a "vybielené" kancelárie v Nových Zámkoch

Podľa zistení mestského kontrolóra Štefan Rovňaníka, bolo v tom čase "prilepšené" mimoriadnymi odmenami tým zamestnancom, ktorí ukončili pracovný pomer 14. decembra 2014, teda v čase, keď končilo primátorovo funkčné obdobie. Ukázalo sa, že celková suma vyplatených odmien predstavovala 178 600 eur.

Za mimoriadne štedré odmeny z takpovediac prázdnej mestskej kasy nesú zodpovednosť exprimátor mesta Gejza Pischinger a jeho vtedajšia pravá ruka Peter Ágh, voči ktorým je vedené trestné konanie za obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe verejného majetku.

Na fotografii ex-primátor Nových Zámkov - Gejza Pischinger / Zdroj: Pluska


Nová kariéra u kamaráta v bratislavskej mestskej časti?

Okresný súd v Nových Zámkoch im uznal vinu a vymeral 5-ročný trest odňatia slobody a povinnosť nahradiť škodu spôsobenú mestu. Obaja sa však voči tomuto rozsudku odvolali.

Zaujímavý je však prípad prednostu Petra Ágha ktorý dodnes vykonáva svoju funkciu. Tentoraz s pôsobiskom v Bratislavskej samospráve kde ho prichýlil jeho dlhoročný kamarát Zoltán Pék a zároveň novozvolený starosta časti Podunajské Biskupice.

Starosta Pék sa v rozhovore pre Hlavný denník vyjadril, že aj napriek rozhodnutiu okresného súdu necíti pochybnosti k svojmu prednostovi a vyjadril mu dôveru. Evidentne zaskočený primátor hlavného mesta, Matúš Vallo sa k pochybnostiam okolo prednostu Podunajských Biskupíc nechcel vyjadrovať na mieste.

Nitky smerujúce ku Kaliňákovi?

Jeho stanovisko doplníme hneď, ako ho budeme mať k dispozícii. Peter Ágh bol, okrem iného členom monitorovacieho výboru pre operačný systém Efektívna verejná správa riadeného priamo exministrom vnútra Robertom Kaliňákom a taktiež poradcom bratislavského primátora Iva Nesrovnala.

A to konkrétne už v čase, keď bol zo spomínaného trestného činu obvinený aj obžalovaný. Je samozrejmé, že treba ctiť princíp prezumpcie neviny, no u verejných úradníkov, ktorí nesú zodpovednosť za peniaze daňových poplatníkov, čiže naše financie je treba byť na pozore.

"Čudný" postoj starostu Podunajských Biskupíc

Zarážajúce je, že starosta Podunajských Biskupíc sa k škandálu stavia viac-menej vlažne. Podľa Zoltána Péka, má človek s pochybnou povesťou jeho plnú dôveru. Starosta sa akurát vyjadril, že ak rozsudok nadobudne právoplatnosť, vyvodí v prípade Ágha personálne dôsledky.

To je ale viac než komické, keďže takúto povinnosť mu ukladá priamo zákon! Čaká podobný osud ako Nové Zámky aj Podunajské Biskupice?