Michael Bloomberg urobil ďalší krok k účasti v prezidentských voľbách
22 | 11 | 2019 I TASR

Americký miliardár, podnikateľ a politik Michael Bloomberg urobil vo štvrtok ďalší krok potrebný na to, aby mohol v budúcom roku kandidovať za prezidenta USA. Ako uchádzač o nomináciu Demokratickej strany totiž vyplnil formulár, ktorý zaslal americkej Federálnej volebnej komisii (FEC).


Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej takýto krok Bloombergvi umožňuje, aby mohol v súlade so zákonom zbierať aj míňať peniaze na predvolebnú kampaň. Či sa Bloomberg naozaj chystá kandidovať vo voľbách, respektíve uchádzať o nomináciu Demokratickej strany, pritom dosiaľ nie je celkom jasné a jeho tím uviedol, že končené rozhodnutie má miliardár oznámiť v najbližšom čase.

AP pripomína, že Bloomberg už predtým vyplnil prihlášky do demokratických primárok v troch amerických štátoch.

Bloomberg (77) patrí k najbohatším ľuďom na svete. Hodnota jeho majetku presahuje 50 miliárd dolárov. Tento bývalý starosta New Yorku prisľúbil, že vynaloží viac ako 100 miliónov dolárov na to, aby pomohol v budúcoročných voľbách poraziť úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa, a to bez ohľadu na to, či on sám bude alebo nebude kandidovať.

Bloomberg bol dlhé roky demokratickým politikom, v roku 2001 však prešiel k republikánom a od roku 2007 pôsobil ako nezávislý. K Demokratickej strane sa vrátil až vlani.