Cirkus v maďarskom parlamente: Orbánovi na protest "ukradli" stoličku!
22 | 11 | 2019 I redakcia

Opozičný poslanci maďarského parlamentu rokovali na protest proti návrhu koalície sprísniť rokovací poriadok. Poslanci trávili celú noc zo stredy na štvrtok v parlamente. Na protest proti návrhu sa počas rokovania poslanec Jobbiku sa Péter Jakab posadil do kresla, ktoré je určené premiérovi. Píše maďarský portál atv.hu.


Podľa tohto návrhu by poslanci mohli byť trestaní za narušenie poriadku zákonodarného zboru v krajnom prípade až odňatím celoročného platu alebo vykázaním z parlamentu na 60 dní. Návrh sprísnenia disciplinárneho poriadku zákonodarného zboru pobúril opozíciu.

Prečo sa Orbán, brániaci kresťanstvo, stal spojencom s islamistickým Erdoganom? (Gábor Billay)
Prezident Erdogan, majster tureckého iliberalizmu, už dlho hľadá politikov, ktorí by sa s ním spojili proti Západu. Viktor Orbán je tým najlepším kandidátom, pretože je predsedom vlády členského štátu EÚ. Oboch politikov navyše spája, že „vytesali“... Čítať ďalej
09 | 11 | 2019 | redakcia


Opozičný poslanci v uplynulom roku niekoľkokrát prejavili nespokojnosť narušením poriadku v rokovacej sále, preto koalícia avizovala jeho sprísnenie.

Prvý vážnejší incident sa odohral vlani 12. decembra, keď opozičný poslanci snažili blokovať schôdzu parlamentu pri schvaľovaní zákona o nadčasoch. Konkrétne bránili predsedovi zákonodarného zboru dostať sa za rečnícky pult.

Ďalší incident sa odohral 21.októbra, keď prejav premiéra Viktora Orbána narušil nezávislý poslanec Ákos Hadházy. Postavil sa priamo pred rečnícky pult v rukách provokačnými a vulgárnymi transparentmi.

VIDEO: Poslanec prerušil Orbánov prejav tabuľkou s nápisom "konský ko*kot" priamo v parlamente!
23 | 10 | 2019 | Magda Danková


O najnovší incident sa postaral poslanec Jobbiku Péter Jakab, keď „obsadil“ miesto premiéra. Predsedajúci schôdze z Fideszu ho viackrát vyzval, aby miesto opustil, čo však poslanec ani pod hrozbou disciplinárneho konania neurobil. Jakab zdôraznil, že vyslovenie pravdy nikdy neublížilo povesti parlamentu a obvinil strany vládneho bloku z rozkrádania krajiny.

Gergely Gulyás, minister, ktorý je členom Fideszu, vzápätí reagoval na „vystrájanie“ opozičných kolegov. Tvrdil, že súčasná právna úprava nezavádza žiadny nový disciplinárny trestný čin. Trestá iba to, čo bolo aj doteraz trestateľné.

"To čo je zakázané na normálnom pracovisku, nie je dovolené ani v maďarskom parlamente. V mnohých krajinách Európy sú nariadenia oveľa prísnejšie," uviedol.

V maďarskom parlamente sa dá povedať  čokoľvek, pokiaľ to neporuší dôstojnosť druhého. Včera bol svetový deň práv detí, niektorí si to zamenili s medzinárodným dňom detí.  Zdá sa, že veľká časť opozície v parlamente musí mať deň detí, dodal maďarský minister.

Maďari sa vyzbierali na pokutu poslancovi, ktorý nazval Viktora Orbána klamárom a zlodejom
„Vďaka vám sa nazbieralo veľa peňazí a ja použijem túto mimoriadne štedrú sumu na to, aby som zverejňoval špinavé záležitosti Fideszu pred tými, pred ktorými ich chcú skryť. (Fidesz pozn. redakcie) Propagandistická mašinéria s vymývaním mozgov.“... Čítať ďalej
10 | 11 | 2019 | redakcia