MIMORIADNE: Veľká opozičná koalícia "Blok zmeny" sa nekoná: Všetko zrejme pokazil Kiska!
21 | 11 | 2019 I redakcia

"Andrej, škoda." píše v stručnosti Richard Sulík na svojom facebooku. Šéf liberálov tým zrejme hodnotí výsledok stretnutia opozičných strán, ktoré sa mali dohodnúť na spoločnej kandidátke. Do volieb tak pôjde každá zo strán takzvane liberálnej opozície zrejme samostatne.


Avizovaného stretnutia sa mali zúčastniť lídri Za ľudí, SaS a PS/Spolu - menovite Andrej Kiska, Richard Sulík, Michal Truban a Miroslav Beblavý. Exprezident Kiska podľa PS/Spolu odmietol rôzne varianty koalície.

Opozícia sa nedohodla na spoločnej koalícii, potvrdil Kiska
Opozičné strany sa nedohodli na spoločnej koalícii do parlamentných volieb 2020. Podľa informácií TV Joj sa im ani vo štvrtok nepodarilo dohodnúť, a to aj napriek niekoľkým rokovaniam. Čítať ďalej
21 | 11 | 2019 | SITA


Výsledok teda nebol žiaden. "Andrej Kiska odmietol štvor- aj päťkoalíciu," povedala hovorkyňa koalície Progresívne Slovensko/Spolu Silvia Hudáčková. Viacerí lídri opozičných strán vzápätí informovali svojich voličov prostredníctvom tlačovky.

"Hrobár opozície" Kiska vytiahol fašistickú kartu

Andrej Kiska uviedol, že strana Za ľudí sa po rozhovoroch, ktoré trvali mesiace, rozhodla, že do volieb pôjde samostatne. Koalície podľa neho majú zmysel vtedy, ak by súčet strán, ktoré by sa spojili, bol väčší, ako ich súčet samostatne. Podľa Kisku je dôležitejšie, aby bolo po voľbách 76 miest v parlamente, ako mať jednu veľkú stranu, ktorá by vyhrala voľby, ale zostala by osamotená.

Dúfa, že voľby o sto dní dopadnú dobre. Varoval však, že vládna strana Smer je pripravená "vládnuť s fašistami". Podľa Kisku sme svedkami "hádam najdrahšej predvolebnej kampane v dejinách SR". Kiska je presvedčený, že na porážku Smeru a "fašistov" sa musí vytvoriť "jasná a silná alternatíva opozičných strán".

Sulík sa spolieha sám na seba, premrhaná šanca podľa Nicholsonovej

Po Kiskovi zvolala tlačovú besedu aj SaS Richarda Sulíka, ktorá sa podľa prieskumov v poslednej dobe pohybuje na hrane zvoliteľnosti. Sulík potvrdil, že po neúspechu rokovaní pôjde do volieb samostatne aj jeho strana.



 

"Za SaS chcem vyhlásiť, že sme urobili všetko pre to, aby sa demokratická opozícia spojila už pred voľbami. Pred mesiacom Kiska navrhol vytvoriť širokú predvolebnú koalíciu, možnosť sa naskytla dnes. Po stretnutí s Andrejom Kiskom musím konštatovať, že definitívne zavrhol možnosť vzniku štvorkoalície aj päť koalície.

Potvrdzujem, že SaS pôjde samostatne, sme pripravení, máme najlepší program," povedal na tlačovej besede Sulík a dodal, že nemá obavy o ich spoločné vzťahy. "Nemám obavy, že by to vzťahy zhoršilo, som presvedčený, že po voľbách zostavíme slušnú pravicovú vládu," vyhlásil líder SaS.

Prvé reakcie na fiasko rokovaní na seba nenechali dlho čakať. "Ak prvého marca budete chcieť, aby to bol len prvý apríl, adresujte vaše výčitky anjelom. Premrhaná šanca," reagovala europoslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová.

"Tí, čo najviac volajú po spájaní ho nechcú. tí, ktorí hovoria o potlačení vlastných ambícií a ega pre Slovensko, to v skutočnosti potlačiť nevedia. Zvíťazili vlastné ambície. Ale nie u SaS, ani u Trubana, ani u Beblavého. Naopak, musím veľmi oceniť konštruktívny prístup PS a Spolu." Naznačuje vinníka Nicholsonová.



 

Všetko alebo nič, kritizuje Matovič

"Z toho čo viem, je zrejmé, že Niekto prišiel s postojom, že pôjde do koalície, len, ak sa spoja dokopy v jednej koalícii všetky strany demokratickej opozície," uviedol zas na Facebooku líder OĽANO Igor Matovič. Považuje to za "hlúpy nápad". "Mrzí ma, že Niekto takto úmyselne sabotoval návrh na rozumnú koalíciu, ktorá mohla vzniknúť," dodal Matovič.



 

Je pre Kisku problém KDH Alojza Hlinu?

"Koalície musia byť uveriteľné a pochopiteľné pre ľudí. Politicky, programovo a hodnotovo. Uveriteľná koalícia by bola, ak by sa spojili liberálne strany PS/Spolu a SaS. Prípadne priatelia z parlamentu: SaS a OĽaNO. Takéto koalície by dávali ľuďom zmysel a boli by autentické. Strana ZA ĽUDÍ pôjde do volieb samostatne, hoci urobila všetko preto, aby sa podarilo vytvoriť Blok zmeny." Uzatvára líder strany Za ľudí, ex-prezident Kiska.