Vedci našli vzorec prepočtu psích rokov na ľudské. Aký starý je ten váš pes?
20 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič

Vek psa na ľudské roky už možno presne vyrátať vďaka „epigenetickým hodinám“


Medzi majiteľmi psov panuje všeobecný názor, že jeden rok psieho života sa rovná siedmim rokom ľudského. Je založený na jednoduchých štatistikách. Vek psov trvá priemerne 10 rokov. Priemerná dĺžka života ľudí je približne 70 rokov. Biológovia však vedia, že dynamika zmien súvisiacich s vekom je u ľudí a psov iná. Až donedávna neexistoval spoľahlivý spôsob, ako nahliadnuť do biologického „pasu“ „najlepšieho priateľa“ človek. Uviedol portál kp.ru.


Skupina vedcov vedená Treyom Idekerom z Kalifornskej univerzity v San Diegu navrhla nový vedecký výpočet. Na určenie veku psov použili mechanizmus známy ako „epigenetické hodiny“. Vekom totiž dochádza v živých organizmoch k chemickým zmenám DNA. Na ich molekuly sa naviažu atómy skupín rôznych kovov. Zohrávajú úlohu „zŕn piesku“ v biologických „presýpacích hodinách“. Podľa stupňa nahromadenia takýchto chemických zmien možno určiť presný vek akéhokoľvek cicavca. Vedci už vedeli, ako epigenetické hodiny fungujú u ľudí. Trey Ideker a jeho tím prišli na to, ako tieto hodinky tikajú u psov.


Oddané domáce zviera zachránilo batoľa pred pádom zo schodov (VIDEO)
Nebojácna mačka v Kolumbií zachránila batoľa pred škaredým pádom zo schodov, pričom celá situácia bola zaznamenaná na videu, ktoré sa teraz rýchlo šíri po internete. Čítať ďalej
09 | 11 | 2019 | Marek Molnár

Priemerná dĺžka života psa sa líši podľa plemena. Veľké psy, ako mastif, odchádzajú do „večných lovísk“ po 6 až 7 rokoch. A čivava môže žiť i 17 až 18 rokov. Americkí biológovia študovali vzorky 104 psov plemena labrador-retriever. Od šteňaťa do 16 rokov. A porovnali ich s genetickými profilmi 320 ľudí od jedného roka do 103 rokov.


Výsledkom je vzorec na určovanie „ľudského“ veku psov:


Ľudský vek = 16 krát prirodzený logaritmus veku psa + 31.


Vzorec je jednoduchý. Prirodzený logaritmus (ln) možno vypočítať na obyčajnej kalkulačke. Povedzme, že váš pes má 4,5 roka. Prirodzený logaritmus 4,5 je 1,504. Číslo vynásobíme 16 a pripočítame 31. Takže váš pes má práve 55 ľudských rokov. A už má za sebou aj „krízu stredného veku“.


Tento vzorec je ideálny na určenie mnohých životných míľnikov psa. Napríklad vek 7 týždňov u psov zodpovedá 9-mesačnému obdobiu u ľudí. Vtedy šteniatkam i deťom rastú mliečne zuby. A vek 12 rokov labradora sa rovná 70-ke človeka. Niektoré fyziologické obdobia sa nezhodujú úplne presne. Psy napríklad dosahujú pubertu skôr. Ale v druhej polovici života sa hromadenie chemických modifikácií DNA u psov spomaľuje. Každopádne je tento vzorec určovania veku presnejší ako jednoduché vynásobenie siedmim.


RADÍME: Pas na cestovanie potrebuje aj zviera, vydáva ho veterinár
Pri cestovaní do zahraničia musí mať pes, mačka alebo fretka pas spoločenského zvieraťa, ktorý jeho majiteľovi vydá jeden z poverených veterinárnych lekárov. Na svojej stránke o tom informuje Komora veterinárnych lekárov SR (KVLSR), ktorá zároveň... Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | TASR