Spoločný maďarsko-estónsky boj proti migrácii: Obe krajiny odmietli pakt OSN!
20 | 11 | 2019 I redakcia
Maďarský minister zahraničných vecí, Péter Szijjártó súhlasil so svojím estónskym kolegom, že globálny migračný pakt OSN je nebezpečným dokumentom. Píše maďarská tlačová agentúra.

Maďarsko a Estónsko sa spoločne usilujú o to, aby medzinárodné spoločenstvo migračný proces nepodporovalo ale zastavilo, uviedol v pondelok maďarský minister zahraničných vecí v Budapešti.

Orbánova vláda vyhlásila, že bude podporovať vojnu, ak to zabráni návalu utečencov do Európy!
Maďarská vláda vyhlásila, bude podporovať vojnu, ak by mala zabrániť návalu utečencov do Európy. V Európskom parlamente vládnuca strana hlasovala za odsúdenie Turecka, ale oficiálny postoj Maďarskej vlády je taký, že Turci musia byť podporovaní,... Čítať ďalej
30 | 10 | 2019 | redakcia


Po spoločnej tlačovej konferencii so svojím estónskym kolegom Urmasom Reinsalom zdôraznil, že Maďarsko je blízkym spojencom Estónska, a to nielen preto, že obe krajiny sú členmi NATO a EÚ a zdieľajú spoločné ugrofínske jazykové dedičstvo, okrem toho zdieľajú rovnaký postoj v dilemách, ktoré sú dôležité pre budúcnosť EÚ.

Minister vysvetlil, že sa zhodujú v tom, že globálny migračný pakt OSN je nebezpečným dokumentom a nepovažuje ho za povinný pre svoju krajinu, pretože otázka migrácie patrí do kategórie národnej suverenity. Rovnaký názor zastávajú v otázke nutnosti ochrany hraníc, dodal.

Podľa Orbána poslal Soroš spolu s pro-imigračnými stranami do Európy už tisíce teroristov
Maďarský premiér Viktor Orbán si servítku pred ústa nedáva. To, čo by u nás ultra-liberálne médiá označili za konšpiráciu nahrubšieho zrna Orbán len vecne konštatuje. Spoločné ciele západo-európskych ľavicových strán a neslávne známeho miliardára... Čítať ďalej
16 | 11 | 2019 | redakcia


Peter Szijjártó uviedol, že medzi oboma krajinami stále prebieha odborná a politická spolupráca v boji proti paktu OSN. Maďarsko a Estónsko spolupracujú s ostatnými krajinami na odmietnutí globálneho migračného paktu OSN.

Uviedol tiež, že Maďarsko, sa chce rozhodnúť, koho pustí do krajiny a s kým chce žiť. Domnieva sa, že v tomto ohľade je teraz dôležité obdobie, pretože migračné tlaky na západnom Balkáne rastú, dohoda medzi EÚ a Tureckom čelí výzvam a zimné migračné trasy sa presunú na pevninu.

Minister zahraničných vecí uviedol, že Maďarsko a Estónsko sa tiež zhodujú v dôležitosti rodín a uviedli, že demografické výzvy by sa nemali riešiť migráciou, ale podporou rodín. Rovnaký názor zastávajú aj v ochrane kresťanských spoločenstiev.

Premiéri V4 si pripomenuli revolúciu: "Kým pred 30 rokmi sme chceli byť súčasťou Európy, dnes sme jej budúcnosťou" vyhlásil Orbán
Premiéri V4 a predseda Spolkového snemu si pripomenuli 30. výročie Nežnej revolúcie, ktorej dôsledkom bolo odstránenie komunistického režimu v Československu. Čítať ďalej
17 | 11 | 2019 | TASR


Peter Szijjártó vyhlásil, že rozšírenie EÚ je dôležité, takže sú sklamaní spomalením procesu a spoločne pracujú na jeho urýchlení. Uviedol tiež, že medzi oboma krajinami existuje úzka spolupráca v oblasti bezpečnosti, čo je dôležité, pretože Estónsko sa od roku 2020 stane členom Bezpečnostnej rady OSN. Poznamenal, že Maďarsko sa tento rok štyri mesiace zúčastňovalo na ochrane baltského vzdušného priestoru Pobaltia.

Urmas Reinsalu zdôraznil, že v dvojstranných vzťahoch neexistujú žiadne otvorené otázky a prístup oboch krajín je podobný v medzinárodných otázkach. Zhodujú sa v tom, že je dôležitá suverenita národných štátov pri riadení migrácie.

Dodal, že v tejto oblasti neexistuje iná alternatíva k efektívnemu riadeniu hraníc. Estónsky minister zahraničných vecí poďakoval Maďarsku za jeho príspevok k udržaniu bezpečnosti jeho krajiny.