Francúzska polícia používa „vojnové zbrane“ proti demonštrantom. Novinár hovorí o tom, ako ho trafil granát so slzným plynom (FOTO)
20 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Francúzsky novinár prehovoril o tragickom incidente, keď ho na proteste "Žlté vesty" zasiahol výbušný granát so slzným plynom.


Demonštrácia začala pokojne, ale veci sa rýchlo vymkli z rúk, keď na miesto dorazili demonštranti v čiernom oblečení. "Bola to skutočná vzbura. Niektoré činy pripomínali mestskú partizánsku vojnu,“ prehlásil francúzsky novinár Julien pre spravodajský portál RT.

Vzbúrenci blokovali cesty, stavali barikády a hádzali tehly a Molotovove koktaily na políciu. Julien zostal v dave a natáčal chaos okolo neho kamerou GoPro.

Avšak poriadková polícia začala reagovať granátmi so slzným plynom a strieľaním gumových projektilov na všetkých ľudí a to bez rozdielu.

Ruptly


"Následne na to som bol zasiahnutý do tváre [granátom]. Explodoval priamo v mojej plynovej maske, najprv som sa cítil, ako keby mi dal niekto silný úder do nosa, ale potom bolesť a pálenie boli neznesiteľné,“ Julien opisuje udalosť.

Reportér sa inštinktívne pokúsil sa utiecť. Ale nedokázal prejsť viac ako päť metrov a bezmocne sa zrútil na chodník.

Ruptly


Len čo Juliena videli demonštranti padať, ponáhľali sa pomôcť. "Som za to skutočne vďačný," prehlásil. Reportér bol prevezený na bezpečné miesto a bola privolaná sanitka, ktorá ho previezla do nemocnice.

Novinár povedal, že sa chystá podať sťažnosť na políciu za to, čo sa mu stalo. Tvrdí však, že nemá veľké nádeje na spravodlivosť. "Myslím si, že aj so všetkými dôkazmi, ktoré mám, bude tento prípad beznádejný - ako sa to už stalo v mnohých ďalších prípadoch."

Havária helikoptéry v Afganistane mala za následok smrť 2 amerických vojakov
Pri havárií vrtuľníka v Afganistane zomreli dvaja americkí príslušníci vojenskej služby, informovala o tom americká armáda. Čítať ďalej
20 | 11 | 2019 | Marek Molnár