Vláda Japonska tvrdí, že je bezpečné vypúšťať kontaminovanú vodu z Fukušimy do oceánu
18 | 11 | 2019 I Mário Martinka
Japonské ministerstvo priemyslu dnes uviedlo, že je bezpečné vypúšťať kontaminovanú vodu po jadrovej katastrofe vo Fukušime do oceánu, pričom zdôrazňuje, že zdravotné riziko pre ľudí má byť „výrazne malé“.

Denník Japan Today dnes priniesol správu v ktorej hovorí, že vypúšťanie kontaminovanej vody do Tichého oceánu v priebehu jedného roka by viedlo iba k zanedbateľným hodnotám ožiarenia ktoré sú 1600 až 40 000 krát nižšie v porovnaní s hodnotami ktorým sú ľudia prirodzene vystavení. Toto vyhlásenie prichádza aj z  ministerstva hospodárstva, obchodu a priemyslu  ktoré tieto zistenia oznámilo vládnemu podvýboru zaoberajúcemu sa otázkou rádioaktivity v oblasti Fukušima.

Voda použitá na ochladenie roztavených jadier ako aj podzemné vody v blízkosti ochromenej elektrárne obsahujú niektoré rádioaktívne prvky. V súčasnosti sa voda zhromažďuje a ukladá do nádrží v areáli elektrárne. Priestor na uskladňovanie vody sa rýchlo zmenšuje a vláda skúma nové riešenia tejto situácie. Situácia je vážna aj preto lebo denne v nádržiach pribudne viac ako 100 ton kontaminovanej vody.

Podľa ministerstva sa ročné úrovne žiarenia v blízkosti bodu uvoľnenia odhadujú na 0,052 až 0,62 mikrosievera na mori a 1,3 mikrosievera v atmosfére v porovnaní s 2 100 mikrosievermi, s ktorými ľudia prichádzajú do styku v každodennom živote. Voda sa čistí použitím moderného systému na spracovanie tekutín ALPS. Avšak tento systém neodstraňuje relatívne netoxické trícium a zistilo sa, že zanecháva malé množstvá iných rádioaktívnych materiálov vo vode.

Kvôli tajfúnu Hagibis sa dostal do japonskej rieky jadrový odpad z Fukušimy (VIDEO)
Pri tajfúne Hagibis vyplavilo mnoho ton kontaminovaného jadrového odpadu do japonskej rieky Furumichi. Odpad sa nachádzal vo vreciach, ktoré boli slabo zabezpečené proti prírodným katastrofám, avšak ministerstvo životného prostredia nechce... Čítať ďalej
17 | 10 | 2019 | Marek Molnár


Podľa organizácie Tokyo Electric Power Company Holdings Inc, ktorá je prevádzkovateľom jadrovej elektrárne Fukušima Daiichi, postihnutou zemetrasením o veľkosti 9,0 a následnou vlnou tsunami 11. marca 2011, sa očakáva, že sa nádrže na vodu naplnia do leta 2022.

Zatiaľ čo vládni úradníci tvrdia, že sa ešte nerozhodlo o tom, čo robiť s kontaminovanou vodou, miestni rybári sú proti vypúšťaniu vody späť do oceánu kvôli obavám, že by to poškodilo ich živobytie.

Južná Kórea tiež vyjadrila znepokojenie ohľadom vplyvov na životné prostredie, ale Minister Yoshiaki Harada vyhlásil, že neexistuje „žiadna iná možnosť“, než vypustiť vodu do oceánu.