Súd hodnotí postup exekútora v prípade Naftogazu ako zákonný
18 | 11 | 2019 I TASR

Okresný súd (OS) Bratislava II neeviduje sťažnosti proti osobe súdneho exekútora v prípade exekvovania plynu ukrajinskej firmy Naftogaz. Zároveň postup a konanie súdneho exekútora v tomto konaní hodnotí ako zákonné. Konštatuje to predsedníčka súdu Nora Vladová v stanovisku, ktoré TASR poskytol hovorca bratislavského krajského súdu Pavol Adamčiak.


Celkovo tento súd vedie voči Naftogazu tri exekučné konania. V súvislosti s dvoma konaniami eviduje OS sťažnosť Naftogazu, resp. jeho právneho zástupcu proti postupu a konaniu sudkyne Gabriely Sobolovskej. “Súd tieto sťažnosti po prešetrení vyhodnotil ako nedôvodné. Keďže sťažnosť bola vyhodnotená ako nedôvodná, nebol žiaden dôvod na podanie disciplinárneho návrhu,” dodala predsedníčka súdu.

“Súd doteraz nekonštatoval a ani nemá dôvod konštatovať nezákonnosť v postupe súdneho exekútora. Zákonný postup exekútora zároveň vylučuje protiprávnu či trestnú činnosť súdneho exekútora,” doplnila vo svojom stanovisku sudkyňa Sobolovská.

Pripomenula, že základným zmyslom a účelom exekučného konania je použitím donútenia vymôcť priznaný nárok. Zo strany povinného, ktorý odmieta dobrovoľne splniť uloženú povinnosť, hoci by ju objektívne splniť mohol, je podľa nej postup súdneho exekútora aj exekučného súdu často hodnotený ako protiprávny. “Doterajší postup a tvrdenia povinného v predmetnom exekučnom konaní nasvedčujú práve takémuto typu správania sa povinnej strany,” dodala Sobolovská.

Naftogaz prehral ešte v roku 2012 arbitrážny spor s talianskou firmou IUGAS. Jej pohľadávka bola následne prevedená na dva rôzne zahraničné subjekty. Naftogaz bol podľa svojho stanoviska ochotný pokryť dlh legitímnemu veriteľovi, nemohol to však urobiť, pretože bol súčasne vymáhaný dvoma subjektmi. O určenie legitímneho nároku na tento dlh sa doteraz vedú súdne spory. Následne sa na Slovensku začal exekvovať plyn patriaci ukrajinskej firme.

Súd na Slovensku pritom podľa Naftogazu schvaľuje postup exekútora, ktorého výsledkom je okrádanie ukrajinskej spoločnosti a napriek exekúciám neklesajúci dlh. Ak to takto bude pokračovať ďalej, Naftogaz zvažuje, že nepredĺži aktuálne zmluvy platné do 31. decembra 2019 a prestane nakupovať plyn prostredníctvom Slovenska, konštatovala nedávno firma. SR tak môže podľa nej prísť o 60 miliónov eur ročne.

Slovenský prepravca zemného plynu Eustream vylučuje akékoľvek úvahy o ohrození bezpečnosti dodávok pre Slovensko alebo tranzitu do Európy. "Vyjadrenie Naftogazu sa týka bilaterálneho obchodného sporu medzi Naftogazom a jeho obchodným partnerom. Eustream nebol ani nie je účastníkom tohto sporu (ani súvisiaceho exekučného konania) a neprináleží nám sa k nemu bližšie vyjadrovať," reagoval hovorca slovenského prepravcu plynu Pavol Kubík. "Akákoľvek poskytnutá súčinnosť v exekučnom konaní zo strany Eustreamu vyplýva výlučne z našich zákonných povinností a týka sa iba plynu vo vlastníctve Naftogazu v smere exportu na Ukrajinu," dodal.