Čína potvrdzuje: Prvá lietadlová loď vyrobená v Číne sa plavila cez Taiwanský prieliv
18 | 11 | 2019 I Mário Martinka
Čína potvrdila, že prvá lietadlová loď vyrobená čisto v Číne sa plavila cez Taiwanský prieliv ako súčasť "rutinného" cvičenia. Tchaj-pej obvinil Peking zo zastrašovania pred príchodom volieb.

Ešte nepomenovaná loď, je druhou pekinskou lietadlovou loďou a dodá svojmu námorníctvu obrovskú palebnú silu prostredníctvom ktorej chce Čína čeliť nielen Taiwanu, ale aj regionálnym susedom v okolí sporného Juhočínskeho mora, píše dnes alarabiya.net

Lietadlová loď, ktorá bola zhotovená v roku 2017 sa preplavila v nedeľu do Juhočínskeho mora na účely „vedeckých výskumných testov a bežného výcviku“, uviedol hovorca námorníctva Cheng Dewei na oficiálnom účte sociálnych médií. Cheng uviedol, že je „bežnou praxou“ pre lietadlové lode vo výstavbe vykonávať medziregionálne testy.

"Nie je zameraná na žiadny konkrétny cieľ a nemá nič spoločné so súčasnou situáciou," uviedol Cheng bez ďalšieho vysvetlenia.

Minister zahraničných vecí Tchaj-pej, Joseph Wu v nedeľu tweetoval, že Čína „má v úmysle zasahovať do # taiwanských volieb“ a dodal: „Voliči nebudú zastrašení!“

Hongkonská polícia postrelila muža počas ranných protestov
11 | 11 | 2019 | Mário Martinka