Zarif vyzýva Indiu, aby odolala tlaku USA
16 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Javad Zarif vyzval Indiu, aby bola tvrdšia a odolávala tlaku USA. Zarif tiež pochválil všeobecný postoj Dillí proti americkým sankciám.


Zarif sa podelil so svojimi myšlienkami počas stretnutia so skupinou žurnalistov z Dillí, ktoré sa uskutočnilo začiatkom tohto týždňa. "India sa postavila americkým sankciám ... čo bolo vcelku povzbudivé, [avšak] sme očakávali, že naši priatelia budú o niečo odolnejší voči americkému tlaku," uviedol Zarif.

India zastavila nákup iránskej ropy v máji potom, čo USA odmietli obnoviť výnimky, ktoré predtým krajine udelili. Iránsky diplomat poznamenal, že chápe, prečo India „nechce rozrušiť“ USA, ale varoval, že tým sa tým uklonila tlaku Washingtonu.

"USA vás šikanujú, pretože vám nakazujú, aby ste od nás nekupovali ropu ... Ak nemôžete od nás kupovať ropu, my zas nedokážeme od vás kúpiť indickú ryžu," prehlásil iránsky minister zahraničných vecí.

India „sa nemôže stať cieľom šikanovania tak ako Čína,“ dodal.

Sankcie voči Iránu nie sú jediným prípadom, v ktorom sa India v posledných mesiacoch postavila proti USA. Indickí predstavitelia tiež odmietli odstúpiť od dohody o kúpe raketového obranného systému S-400 z Ruska, pričom tvrdia, že táto zmluva slúži záujmom Indie.

Palestínsky novinár stratil oko po tom, ako ho zasiahol izraelský gumený projektil na proteste pri Jordáne (VIDEO+FOTO)
Palestínsky novinár Moath Amarneh prišiel o oko po tom, ako ho zasiahol izraelský gumený projektil. Novinár bol zmrzačený napriek aj napriek tomu, že mal na sebe vestu s nápisom „Press“. Nešťastný incident sa odohral v Hebrone (mesto v Západnom... Čítať ďalej
16 | 11 | 2019 | Marek Molnár