Hraničný priechod medzi Irakom a Iránom sa údajne uzavrel kvôli protestom v oboch krajinách
16 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Hraničný priechod Shalamcheh medzi Irakom a Iránom bol v sobotu uzavretý na žiadosť Teheránu, ako reakcia na prebiehajúce masové protesty v oboch krajinách.


Priechod zostane uzavretý pre cesty v oboch smeroch, avšak na tovar sa tento zákaz nevzťahuje, ten bude môcť prejsť, informovala o tom iracká bezpečnostná agentúra a iránsky diplomat.

V Iraku už niekoľko týždňov trvajú násilné pouličné protesty proti vláde, pričom viac ako 300 ľudí bolo zabitých. Vlna násilností verejnosti sa rozšírila z hlavného mesta Bagdad na juh krajiny, kde sa práve nachádza priechod Shalamcheh.

Irán na druhej strane hranice tiež prežíva svoje vlastné nespokojnosti verejnosti s hospodárskymi problémami, aj keď sú oveľa menej intenzívne ako v Iraku. Vládne nariadené prídely benzínu a zvýšenie cien pohonných hmôt v piatok vyvolali protesty v severovýchodnej časti krajiny.

Palestínsky novinár stratil oko po tom, ako ho zasiahol izraelský gumený projektil na proteste pri Jordáne (VIDEO+FOTO)
Palestínsky novinár Moath Amarneh prišiel o oko po tom, ako ho zasiahol izraelský gumený projektil. Novinár bol zmrzačený napriek aj napriek tomu, že mal na sebe vestu s nápisom „Press“. Nešťastný incident sa odohral v Hebrone (mesto v Západnom... Čítať ďalej
16 | 11 | 2019 | Marek Molnár