Šedá eminencia americkej diplomacie upozorňuje na "nevyhnutný" konflikt s Čínou: "Bude to horšie ako obe svetové vojny!"
15 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Konflikt medzi Spojenými štátmi a Čínou bude čoskoro „nevyhnutný“, pričom jeho „katastrofický výsledok bude horší ako obe svetové vojny“, preto je dôležité, aby krajiny vyrovnali svoje rozdiely, prehlásil bývalý štátny tajomník USA Henry Kissinger.


„Teraz sa nachádzame v ťažkom období. Som presvedčený, že vedúci predstavitelia oboch krajín si uvedomia, že budúcnosť sveta závisí od toho, ako obe strany vypracujú riešenie a zvládnu vyriešiť ťažkosti,“ uviedol vo štvrtok bývalý štátny tajomník USA Henry Kissinger na udalosti, ktorú usporiadal Národný výbor pre vzťahy s Čínou v USA v New Yorku.

"Nie je pochýb o tom, že mnohé aspekty vývoja Číny sú pre USA náročné," uviedol 96-ročný Kissinger. "Nikdy predtým sa nestalo, že by dve hlavné krajiny v rôznych častiach vesmíru boli v podobnej pozícií. Musia však pochopiť, že trvalý konflikt medzi nimi skončí katastrofickým výsledkom ako pre Peking, tak aj pre Washington," dodal bývalý štátny tajomník USA.

Ak sa nedosiahne žiadne riešenie, „bude to horšie ako obe svetové vojny, ktoré zničili európsku civilizáciu“, dodal.

Henry Kissinger bol diplomatickou hnacou silou pri prelomovej návšteve vtedajšieho prezidenta USA Richarda Nixona v Číne v roku 1972.

Americký prezident Donald Trump začal v júli 2018 uvaľovať clá na tisíce čínskych výrobkov, kvôli vytvoreniu tlaku na Peking, aby zmenil obchodné praktiky a priemyselnú politiku, kedže americká administratíva ich považuje za nespravodlivé.

„Na začiatku vzťahu boli rozdiely. Napriek tomu sme sa naučili spolu žiť už po mnoho desaťročí,“ uviedol Kissinger o vzťahu s Čínou.

Bolívia, Argentína, Chille - Sú Amerikou podporované prevraty začiatkom vojny o Lítium?
Tanky na uliciach v Chille, barikády a krvipreliatia v Bolívii, týždne nepokojov na Haiti a v Ekvádore. Južnou Amerikou sa vlna "sociálnych revolúcií" prehnala ako požiar. Faktom zostáva, že miestni síce majú veľa dôvodov na nespokojnosť.... Čítať ďalej
15 | 11 | 2019 | René Skalný