Podvodníci našli nový spôsob krádeže peňazí z kariet
15 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič

Podvodníci zneužívajú systém card2card umožňujúci posielať peniaze na virtuálne karty


Podvodníci využívajúci sociálne inžinierstvo na krádež peňazí z bankových kariet prišli znova s novým spôsobom, ako sa dostať k vašim peniazom. Téme sa venovali noviny Izvestia.


Ako uviedol portál Life.ru, až v 80 % prípadov podvodníci prevádzajú finančné prostriedky na virtuálne „karty“ k online účtom. Využívajú pritom systém card2card. Tento systém umožňuje jednoduchý prevod peňazí z jednej karty na druhú. Peniaze možno prevádzať len na základe čísla príslušnej skutočnej karty.


Ako vás môžu okradnúť


Postup krádeže je vlastne jednoduchý. Chcete napríklad v rámci online prevodu poslať peniaze z jednej karty na druhú. Na potvrdenie očakávate od banky SMS na overenie prístupového kódu k vašej karte. Lenže namiesto banky vám príde falošná správa od podvodníkov. Bezpečnostný kód tak pošlete v dobrej viere zlodejom a ani o tom netušíte. Výsledkom však je, že vaše peniaze skončia na inej karte. Napríklad typu Yandex.Money, QIWI alebo Webmoney.


Opitý Ilavčan takmer utopil dodávku, po vystúpení z auta sa plazil po tráve
Len niekoľko metrov chýbalo k tomu, aby Ilavčan pod vplyvom alkoholu utopil dodávkové vozidlo v inundačnom kanáli Váhu. Ešte predtým stihol poškodiť zaparkované vozidlo, plot a garážové dvere. V dychu mu namerali takmer štyri promile... Čítať ďalej
14 | 11 | 2019 | TASR

Podľa novín Izvestia ešte v roku 2018 jedna z regionálnych úverových organizácií nezaznamenala ani jediný prípad krádeže peňazí prostredníctvom card2card. V roku 2019 sa takéto prípady stávajú dokonca až štyrikrát mesačne.


Obľúbenosť virtuálnych kariet značne stúpla. Ich používanie je totiž jednoduchšie ako pri klasických fyzických bankových kartách. Pre podvodníkov sú zasa „ľahším sústom“. Ľahšie po sebe zametajú stopy a sťažujú návratnosť ukradnutých peňazí.