Klimatické zmeny ohrozujú sklad jadrového odpadu vybudovaný Američanmi. Tí dávajú ruky preč
15 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič

Klimatické zmeny ohrozujú na Marshallových ostrovoch betónový sarkofág, ktorý udržuje rádioaktívny odpad z jadrových bômb, ktoré nad ostrovmi skúšali Spojené štáty. Tie teraz odmietajú akúkoľvek pomoc tichomorskému štátu, hoci objekt vybudovali, napísal denník Los Angeles Times.


Sarkofág má v sebe trhliny. Problémy tak spôsobuje stúpanie hladiny oceánu. Voda totiž z roka na rok obklopuje väčšiu časť sarkofágu. Novinári z uvedeného denníka našli na mieste uhynuté ryby. Problémy postretli aj prírodu ako takú. Dochádza k úhynu kvetín a bieleniu koralov.

Marshallove ostrovy, ktoré sú voľne pridružené k USA, žiadali americké úrady o pomoc márne. Washington so sarkofágom odmieta mať čokoľvek spoločné, pretože sa podľa neho nenachádza na území Spojených štátov.

"My ho tu nechceme, nevybudovali sme ho sami a odpad vo vnútri je ich," uviedla prezidentka Marshallových ostrovov Hilda Heineová. Pozastavila sa nad tým, že sa USA odmietajú o betónové úložisko postarať a že presúvajú zodpovednosť na Marshallove ostrovy.
Zdravotné komplikácie aj dopady na prírodu

Za posledný rok a štvrť sa tisíce obyvateľov Marshallových ostrovov presťahovali do USA. Tí, ktorí v tichomorskej krajine zostali, majú často zdravotné problémy. Miestni ľudoví speváci prišli kvôli rakovine štítnej žľazy o hlas. Na ostrovoch sa vyskytla aj epidémia horúčky dengue.

Vedecké štúdie navyše ukázali, že niektoré regióny Marshallových ostrovov majú takú úroveň zamorenia ako oblasti ukrajinského Černobyľu či japonskej Fukušimy, kde sa odohrali jadrové katastrofy.

"Za jadrové testovanie sú úplne zodpovedné Spojené štáty. Ich emisie prispeli k zmene klímy viac než emisie akejkoľvek inej krajiny," povedal právnik z Kolumbijskej univerzity Michael Gerrard.
Dohoda bez informácií

Spojené štáty v roku 1986 uzavreli s ostrovnou krajinou dohodu, ktorá zbavuje Washington zodpovednosti za škody po jadrových skúškach. Američania ale miestnu vládu neoboznámili so skutočným stavom. Marshallove ostrovy tak nevedeli, že USA na súostroví uskladnili 130 ton kontaminovanej zeminy z nevadského polygónu. Nedozvedeli sa ani o miestach uloženia odpadu a ani o skúške biologických zbraní. Nikto ich tiež neinformoval o vplyve klimatických zmien a o tom, že betónová kopula môže prasknúť.

"Boli sme len ľudia, ktorí sa chceli vrátiť do svojich domovov." povedal Senátor Marshallových ostrovov Jack ading.