"Som pripravený obhájiť bezpečnostnú stratégiu v parlamente", tvrdí Gajdoš
14 | 11 | 2019 I TASR

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) je pripravený v prípade potreby obhájiť bezpečnostnú stratégiu v parlamente. Uviedol to vo štvrtok pre médiá.


Rezort podľa neho predložil všetky bezpečnostné dokumenty. Pripomenul, že boli odobrené Bezpečnostnou radou SR aj vládou. "Rešpektujem politickú dohodu, že uvedený materiál sa nepredložil a nepredloží do Národnej rady SR na rokovanie," povedal.

Výhrady voči stratégii mala v minulosti koaličná SNS. Predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Anton Hrnko (SNS) povedal, že navrhovali zmenu niektorých "neprijateľných" formulácií. Problém mali s označením niektorých krajín za potenciálne nebezpečenstvo pre Slovensko.

Predseda Smeru-SD Robert Fico v pondelok (11. 11.) vyhlásil, že prijatie bezpečnostnej stratégie necíti ako silnú tému. Most-Híd by podľa ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa mohol podporiť bezpečnostnú a obrannú stratégiu v Národnej rade. O stratégiách má rokovať parlament na základe iniciatívy nezaradeného poslanca Martina Fedora.

Vláda SR schválila Obrannú stratégiu SR a Bezpečnostnú stratégiu SR jednohlasne v októbri 2017. Bezpečnostná stratégia je verejným dokumentom v oblasti bezpečnostnej politiky štátu. Reflektuje prepojenosť vnútornej a vonkajšej dimenzie bezpečnosti, teda aj potrebu komplexného prístupu k bezpečnostnej politike. Kľúčovým prvkom je kontinuita proeurópskej a proatlantickej orientácie bezpečnostnej politiky SR, založenej na širokej politickej zhode.