Umelá inteligencia dokáže predpovedať, či čoskoro dostanete infarkt. Vedci nevedia, ako to je možné
13 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Umelá inteligencia dokáže presne predpovedať zlyhanie srdca v priebehu jedného roka pomocou analýzy skenov srdca, pričom ani lekári nedokážu predpovedať také presné výsledky, ako umelá inteligencia (AI). Dokonca samotní vedci zostávajú rovnako bezradní a v nemom úžase.


Vedci vedení Brandonom Fornwaltom zo spoločnosti Geisinger Health System so sídlom v Pensylvánii, nechali svoj model na predpoveď infarktov skúmať výsledky približne 1,8 miliónov elektrokardiogramových (EKG) snímok srdca.

Umelá inteligencia dosiahla lepšie výsledky pri predpovedi rizika srdcového infarktu alebo iných problémov súvisiacich so srdcom, ako lekári z mäsa a kostí.

"Toto zistenie naznačuje, že tento model vidí veci, ktoré ľudia pravdepodobne nevidia, alebo ich ignorujeme a myslíme si, že sú normálne," prehlásil Fornwalt.

"Umelá inteligencia nás môže naučiť veci, ktoré sme už desiatky rokov nesprávne chápali," dodal vedúci vedec.

Na ďalšie porovnanie metód AI s lekármi vedci tiež vytvorili druhý algoritmus na zváženie ďalších faktorov, ktoré lekári bežne merajú, vrátane veku a pohlavia, nakoľko prvý model bol navrhnutý tak, aby sa tieto faktory nezohľadňoval. Avšak umelá inteligencia bola trénovaná na základe historických údajov EKG, čiže aj jej druhý algoritmus bol precíznejší ako lekári.

"Je to vzrušujúce a poskytuje nám to dôkaz o tom, že sme na pokraji revolúcie v medicíne, kde počítače budú spolu s lekármi pracovať na zlepšení starostlivosti o pacientov," dodáva na záver Fornwalt.

Pentagon chce "naprogramovať baktérie" aby slúžili ako detektor bômb
Táto myšlienka sa zdá byť ako ďaleká budúcnosť, avšak nie je tomu tak. Pentagon spojil sily so spoločnosťou Raytheon s cieľom vyvinúť systém schopný dodávať geneticky modifikované baktérie do zeme. Iba na obranné účely,... Čítať ďalej
13 | 11 | 2019 | Marek Molnár