Súd pojednáva starší prípad pokusu o vraždu, ktorý mal spáchať gang kyselinárov
13 | 11 | 2019 I TASR

Senát Krajského súdu v Bratislave (KS) sa v stredu zaoberá odvolaním v prípade pokusu vraždy z roku 2000, z ktorej sú obžalovaní dvaja členovia gangu kyselinárov Peter L. a Rastislav Šitta.


Šittu, ktorý si za vraždy odpykáva doživotný trest odňatia slobody, na verejné zasadnutie eskortovali kukláči. Peter L. sa po odpykaní viac ako 13-ročného trestu dostavil osobne. Prípadom pokusu o vraždu Miroslava Zemana sa už viackrát zaoberal KS v Bratislave aj Okresný súd v Pezinku. Ten dvojicu rozsudkom z roku 2018 spod obžaloby oslobodil, keďže nebolo preukázané, že skutok bol spáchaný.

Voči verdiktu sa odvolala prokurátorka Krajskej prokuratúry v Bratislave (KP). Obžaloba v tejto veci bola pôvodne podaná na Okresný súd v Bratislave III už v roku 2007. Prvým rozsudkom súd v Pezinku v roku 2012 oboch uznal vinnými. Šittovi už neukladal trest, keďže bol právoplatne odsúdený na doživotie v iných kauzách a Petrovi L. uložil súhrnný trest vo výške 14 rokov.

Skutku sa podľa obžaloby mala dvojica dopustiť spoločne so zavraždeným bosom gangu Františkom Mikerom. Poškodeným bol v tomto prípade Miroslav Zeman. Tohto mala dvojica spoločne s Mikerom v roku 2000 vylákať do domu Lomjanského v Modre, kde ho nútili piť a začali ho biť a škrtiť lanom. Prestali ho biť, až keď mu zazvonil telefón. Potom obeť naložili do auta a vyviezli po ceste medzi Pernekom a Pezinkom. Následne ho v aute na Pezinskej Babe spustili do priekopy z kopca. Obeť prežila a utrpela viaceré zlomeniny končatín. Zeman na proces v stredu neprišiel.

Kyselinári v rokoch 2000 a 2001 zavraždili najmenej troch ľudí. Obete najskôr zastrelili, telá rozpustili v kyseline sírovej a vyliali do kanalizácie. S nápadom likvidovať obete v kyseline údajne prišiel zavraždený šéf gangu Miker. Mikera pripravili o život vlastní ľudia a jeho telo rozpustili v kyseline. Skupina obchodovala prostredníctvom siete firiem s bezcenným softvérom a pripravila štát podvodným odpočtom daní o takmer štyri milióny eur. Ich trestné činy pojednával bývalý Špeciálny súd (ŠS) a následne aj Najvyšší súd SR (NS SR).

Šitta dostal za vraždy tzv. bielych koní 25 rokov ešte v roku 2006, v ďalšom rozsudku za Mikera v septembri 2007 mu trest zvýšili na doživotný. Aj ďalšieho kyselinára Františka Kákoniho odsúdili na doživotie. Kákoni zomrel v roku 2015 vo väzení v Ilave.