Soros je podozrivý zo snahy zlomiť brexit a "zvrhnúť" Johnsona
13 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič

Zástupcovia konzervatívnej strany vyzývajú volebnú komisiu, aby bezodkladne preskúmala činnosť zástupcov Georgea Sorosa v Británii. Píše o tom britský denník Daily Mail.


Podľa informácií denníka, londýnska pobočka nadácie amerického finančníka sa usiluje ovplyvniť nadchádzajúce britské voľby, aby podporila odporcov brexitu. Ak by sa ich podarilo dostať do parlamentu vo väčšine, pripravili by tým premiéra Borisa Johnsona o najmenšiu nádeji v naplnení vôle referenda o vystúpení z Spojeného kráľovstva z EÚ.

George Soros teraz čelí možnému vyšetrovaniu v Spojenom kráľovstve. Americký miliardár je obvinený z toho, že minul takmer 3 milióny libier na kampaň zameranú na "zvrhnutie" britského premiéra Borisa Johnsona, píše sa v denníku.

Zástupcovia konzervatívnej strany (Torry) vyzývajú volebnú komisiu, aby bezodkladne skontrolovala činnosť Sorosových zástupcov v Británii. Dôvodom pre začatie celého konania bola informácia, ktorú denník publikoval s tým, že americký finančník sa snaží v nadchádzajúcich parlamentných voľbách brexit "zablokovať".

Soros v rozhovore priznal, že financoval Čaputovú!
11 | 11 | 2019 | ČTK


"Vyzývam volebnú komisiu, aby čo najskôr vyšetrila, či incident bol porušením pravidiel financovania politických kampaní, a aby objasnila za čo Best for Britain (BfB) utráca milióny, získané zo zahraničia" povedal Andrew Percy, zástupca konzervatívcov.

Zdôraznil, že existujú jasné pravidlá, podľa ktorých by dary tohto rozsahu nemali byť vynakladané na volebnú kampaň. Podľa politika je nutné urobiť všetko pre to, aby skupiny, ktoré dostávajú zahraničné podporu a "ktoré sa snažia zabrániť demokratickému vyjadreniu vôle britského ľudu", neovplyvnili voľby v krajine.

Podľa zverejnených správ totiž oligarcha Soros sponzoruje Nadácie New York Open Society Foundation, prostredníctvom londýnskej kancelárie proeurópskej skupiny Best for Britain (BfB), ktorá obchádza zákaz zahraničného financovania politických organizácií. Na webe pritom voličom odporúča, aby "takticky hlasovali" výlučne pre odporcov brexitu, ktorí, ak budú úspešní, zbavia Borisa Johnsona všetkých nádejí na získanie väčšiny vo voľbách.

Liberálni demokrati, Zelení a Waleská strana podpísali už skôr spoločnú dohodu "Unite to Remain" ( "Spojení v postoji"). V dohode sa zaviazali zjednotiť 60 kresiel v parlamente, aby tým zvýšili šance na víťazstvo kandidátov, ktorí sa stavajú proti vystúpeniu z EÚ. Zástupcovia Sorosovskej BfB sa nazvali "spolucestujúcimi" tejto aliancie.

Komentár Sergeja Kozlíka: Michal Kováč ml. a Sorošove dlhé prsty
Pred pár dňami prezidentka Čaputová vymenovala za veľvyslanca v Spojených arabských emirátoch Michala Kováča mladšieho. Utŕžila za to oprávnenú kritiku. Čítať ďalej
29 | 08 | 2019 | Sergej Kozlík


Od roku 2017 získala BfB od Soros celkom 2,7 milióna libier. Táto suma bola odhalená novinami Daily Mail. Tí pracne rozanalyzovali správy londýnskej reprezentačnej kancelárie Sorosovej americkej nadácie, ktorá sa mimochodom nachádza v rovnakej budove ako iné skupiny proti brexitu, vrátane "Otvorenej Británie" a "Európskeho hnutia". Obe organizácie zohrávajú kľúčovú úlohu v kampani ľudového hlasovania za druhé referendum o brexite.

Je veľmi pravdepodobné, že hlavným bojiskom britských volieb sa stane Facebook. BfB preto aktívne investuje do reklamy na tejto sociálnej platforme. Len za posledných 30 dní skupina minula 137 tisíc libier na 165 rôznych reklám, upozorňuje Daily Mail.

Medzitým BfB uviedla, že neporušujú pravidlá financovania volebnej kampane a nevynakladajú na ňu zahraničné prostriedky. "Vzhľadom k škodám, ktoré môže vláda Borisa Johnsona a tvrdý brexit spôsobiť našej krajine, dostávame veľké množstvo darov z celej Británie," uviedla organizácia.

I. Matovič: R. Fico by sa mal ospravedlniť za falošné argumenty o G. Sorosovi
Predseda strany Smer-SD Robert Fico pred rokom v súvislosti s demonštráciami ukazoval prstom a hral podlou antisemitskou kartou, pričom zatajil, že pred rokmi bral peniaze od finančníka Georgea Sorosa. Vyhlásil to líder OĽaNO Igor Matovič na... Čítať ďalej
04 | 02 | 2019 | tasr


V Británii má Soros zakorenenú povesť muža, ktorý priviedol Bank of England ku krachu. V roku 1992 stavil na pokles libry, čo viedlo k inflácii meny a vyvolalo to paniku vo vláde Johna Majora, pripomína s chuťou Daily Mail.

Podľa slov samotného oligarchu Sorosa, miluje Spojené kráľovstvo a preto ho chce ochrániť pred "tragickou chybou" prípadného odchodu z EÚ. Nie je to tak dávno kedy vyhlásil, že investoval do kampane proti brexitu nie pre ideologické alebo volebné účely, ale za účelom "osvietenia britskej spoločnosti", uzatvára Daily Mail.