V USA udrel Sibírsky expres, prináša tuhé mrazy
12 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič / TASR

Východ Spojených štátov zasiahla masa studeného vzduchu, prezývaná aj Sibírsky expres. Teploty by mali klesnúť pod historické minimá a prekonať v tomto ohľade približne dve stovky rekordov, uviedla Národná meteorologická služba USA.


Obyvatelia východného pobrežia USA sa musia pripraviť na ďalšiu extrémne chladnú vlnu. Zo severu krajiny prichádza opäť studený front. Ten prinesie priam sibírsku zimu. V štáte New York podľa predpovedí klesne teplota až na mínus 22 stupňov Celzia. V dôsledku mrazivého vetra teplota pocitovo klesne až na mínus 40 stupňov Celzia. Meteorológovia varovali pred omrzlinami a podchladením.

Neobyčajna chladné teploty sa týkajú najmä územia Atlantického pobrežia USA, od kansaských Veľkých planín až po Mexický záliv na Floride. Studený front sa už v nedeľu prehnal cez severnú časť stredozápadu Spojených štátov, odkiaľ zamieri na juh smerom k Texasu. Podľa meteorológov boli teploty až o 17 stupňov nižšie, než býva v novembri obvyklé.

MIMORIADNE O POČASÍ: V Tatrách hrozí večer silná víchrica, SHMÚ vydal výstrahu 3. stupňa
12 | 11 | 2019 | SITA


Najchladnejším miestom bolo v pondelok mestečko Malta na severe Montany. Meteorológovia tam namerali -31 stupňov Celzia. Najstudenšie má byť podľa meteorológov obdobie od pondelka do stredy. Meteorológovia varujú pred snehom i ľadom. Na severe Michiganu by malo nasnežiť najmenej 30 centimetrov.

V niektorých oblastiach na východnom pobreží USA sú v súčasnosti teploty výrazne pod normálom a v piatok ešte klesnú. Zima sa následne rozšíri aj na Stredozápad. V častiach amerických štátov Michigan, Indiana, Ohio, Kentucky a Západná Virgínia klesne údajne teplota až na mínus 29 stupňov Celzia.

Takúto zimu v USA nemali od polovice 90. rokov. Vtedy sa aj v Amerike zaužíval pojem Sibírsky expres, kedy v roku 1982 studený front z Ruska zasiahol Spojené štáty a spôsobil niekoľko rekordne nízkych teplôt.

Rusko a Čína v Afrike. Konkurenti, alebo spojenci? (Vita Spivaková)
Komentár z moskovského Carnegie Centra - Vita Spivaková Čítať ďalej
11 | 11 | 2019 | Zuzana Perželová